Банкеръ Daily

Новини

Дянков: Банковият съюз трябва да означава равни гласове за всички членове

Всички членове на европейския банков съюз трябва да получат равен статут за гласуване, за да се избегнат деформации във финансовия сектор. Това заяви вицепремиерът на България Симеон Дянков в интервю за The Times.


Финансовият министър похвали стъпките на еврозоната към единен банков надзорен орган и създаването на фискален пакт. Несъмнено те направиха единната валута и Европа като цяло по-стабилни, посочва Дянков пред изданието.


България замрази кандидатурата си за присъединяване към еврозоната, но Дянков допусна възможността страната да се присъедини в рамките на пет години, ако валутният блок реализира допълнителен напредък. Той заяви, че мястото на България bdquo;несъмненоldquo; е в единната валута.


Гласовете на държавите, които не членуват в еврозоната, трябва да са подходящо представени в спорния единен банков надзорен орган, който ще се намира в Европейската централна банка. Естествена последица е тези държави членки на банковия съюз също да имат достъп до спасителния фонд на еврозоната по време на банкови кризи, заяви Дянков.


Вчера Кипър, който е ротационен председател на ЕС, разпространи нов проект на комплект от предложения за банковия съюз, чиято цел е да даде старт на прекъснатите преговори.


Голяма част от развиващия се европейски банков сектор се притежава от лидери на еврозоната, което означава, че те ще бъдат дълбоко засегнати от плановете за единен надзорен орган, независимо дали ще се присъединят към банковия съюз.


Първоначалните предложения на ЕС бяха критикувани за това, че не дават достъп на държавите, които не членуват в еврозоната, до спасителния фонд на зоната ndash; Европейския механизъм за стабилност (ЕМС) ndash; дори и банките им да подлежат на диктата на единния надзорен орган. ЕБВР, която беше създадена, за да кредитира страните от бившия Източен блок, призова да се позволи на държавите, които не членуват в еврозоната, да се включат в ЕМС, ако се включат и в механизма за единен надзор.


Идеята на банковия съюз е да се прекъсне порочния кръг между държавния дълг и банковите системи на европейските държави, който заплашва да разруши единния валутен съюз.


bdquo;Ако ще има единен банков надзорен орган в ЕЦБ или в институции, свързана с ЕЦБ, което именно се обсъжда, всеки следва да има право на гласldquo;, заяви Дянков по време на посещение в Лондон. bdquo;Държавите, които не членуват в Еврогрупата трябва да седят на масата като равни ... Ако имате равно право на глас, не трябва ли да имате и достъп до ЕМС? Считам, че това ще бъде естествена стъпка.ldquo;


Дянков заяви, че понастоящем България не се стреми към членство в еврозоната, тъй като се прави оценка на опитите за подобряване на управлението на еврозоната. България е обезпокоена от предложението на Франция за обща данъчна политика, посочи министърът и допълни, че е твърдо решен да защити режима на изключително ниски данъци в България.


Също така той подкрепи твърдия подход на Великобритания към преговорите за бюджета на ЕС и заяви: bdquo;Ако всяка страна се опитва да консолидира публичните си финанси, ЕС също трябва да намери начини за консолидацияldquo;, каза още Дянкво.


Предвид това, че валутният курс в България е фиксиран към еврото, страната ще се присъедини към единната валута в случай, че има напредък по механизми като Банковия съюз и ако регионът осъществи реформи, с които да преодолее липсата на конкуретноспособност, каза още министърът.


Германия се стреми да получи по-силно влияние вътре в единния надзорен орган, което да отразява нейния по-силно развит банков сектор и по-големия фискален риск, който ще поеме при една бъдеща криза. Тя също така иска да запази надзора върху по-малките германски кредитори, а не на ЕЦБ да бъдат предоставени правомощия над всичките 6 000 банки в еврозоната.


Великобритания няма да се присъедини към Банковия съюз, но се опитва да запази своето влияние в Европейския банков орган, посочи още Дянков в интервюто си пред The Times.

Facebook logo
Бъдете с нас и във