Банкеръ Daily

Новини

Детски празник и Ден на отворените врати в димитровградския планетариум

Детски празник Астро-заек и своеобразен Ден на отворените врати организира в неделя (20 март) димитровградската Народна астрономическа обсерватория и планетариум Джордано Бруно, съобщиха от общината. Проявата се организира във връзка с Международния ден на планетариумите. Тя съвпада и с пролетното равноденствие. Очаква се то да настъпи в 1.21 ч. сутринта на 21 март.
Това коментира Наташа Иванова от НАОП Джордано Бруно. Тя припомня, че за първи път Международният ден на планетариумите се отбелязва още през 1995 година. Целта е да се популяризира дейността им в световен мащаб.
В Димитровград отбелязването на датата ще започне с детския празник Астро-заек. В него участие ще вземат и възпитаници на Астрономическата обсерватория към хасковския Младежки център. Намерението на организаторите е кръжочници от двата съседни града да прекарат заедно няколко интересни часа в слушане на лекции, наблюдения на Слънцето и в забавно-поучителни викторини.
Международният ден на планетариумите ще продължи от 19 ч., когато димитровградската НАОП Джордано Бруно ще отвори широко врати за желаещи да наблюдават нощното небе посредством телескоп.

Facebook logo
Бъдете с нас и във