Банкеръ Daily

Новини

Депутатите получават подаръци до 474 лева

Депутатите да не могат да получават подаръци по-скъпи от една пета от тяхната заплата. За това се обяви депутатът от БСП Мая Манолова на заседанието на временната комисия, която се занимава с новия правилник на парламента. Така даровете на народните представители няма да надвишават 474 лева при заплата от 2370 лева.


Манолова била склонна да подкрепи в пленарна зала и предложение размерът на подаръците към депутатите да не превишава една десета от месечните им възнаграждения. Освен това се въвежда и задължителният отчет на депутатите. На всеки три месеца те ще трябва да декларират пред парламентарните си групи за какво са изхарчили парите за представителни разходи. По принцип те трябва да се изразходват за наемане на сътрудници, помещения за приемни, заплащане на експерти за подготовка на законопроекти, но често не отиват по предназначение.


За да докажат къде са изхарчили парите народните представители ще трябва да представят и документи за тези разходи. Манолова пък обеща да качва отчета си на личната си интернет страница, с което да даде положителен пример на колегите си.


Червената депутатка подхвана и въпроса за размера на субсидиите, които партиите получават. Според нея техният размер трябва да бъде намален, но той не се определя от Закона за политически партии, а от този за бюджета. Затова при обсъждането на бюджета темата също ще бъде дискутирана в парламента, обясни още Мая Манолова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във