Банкеръ Daily

Новини

Депутатите не пуснаха Николов на прокурора

Синият депутат Никола Николов няма да бъде разследван от прокуратурата. Парламентът отхвърли искането на главния прокурор Никола Филчев за сваляне на имунитета на бившия председател на икономическата комисия в 38-ото народно събрание. Документът беше внесен в Народното събрание в началото на януари. Председателят на временната комисия, създадена специално за случая, Борислав Ралчев прочете доклад, който последователно отхвърли всички обвинения, отправени към Николов за нарушения на законите, когато е управлявал завод Диамант в Разград. От присъстващите в пленарната зала 152 народни представители само трима подкрепиха искането на Филчев, а 149 гласуваха против него. По-късно шефът на движение Оборище Тошо Пейков се извини на Никола Николов, че по грешка е гласувал за свалянето на имунитета му. По време на дебата Татяна Дончева от Коалиция за България обвини главния прокурор, че е внесъл искането си, без да е било проведено предварително разследване. Левите депутати използваха случая, за набедят магистратите, че не подготвят прецизно обвиненията си и се опитват да рекетират политиците. Зайовците - магистрати не тръгват току-така да разследват министри, освен ако не им е наредено, заяви лявата депутатка от трибуната. Според Дончева те умишлено представяли най-слабите обвинения, на базата на които трудно може да се стигне до присъда, и посочи за пример случая с бившия земеделски министър Венцислав Върбанов, делото срещу когото беше прекратено наскоро. В същия дух Гиньо Ганев нарече обвиненията срещу Николов 21 недомислия.
В кулоарите на парламента, вече след гласуването, Никола Николов заяви, че Никола Филчев е бил подведен от подчинените си и отказа друг коментар с желанието случаят скоро да се забрави.
От СДС скромно си премълчаха, единственият коментар на Елиана Масева беше, че гласуването е показало, че парламентът и парламентаризмът имат най-голямо значение в България.

Facebook logo
Бъдете с нас и във