Банкеръ Daily

Новини

ДЕПУТАТИТЕ ИЗНЕНАДАНИ С НОВИ СТАВКИ НА АКЦИЗИТЕ

Акцизите на горивата и цигарите ще бъдат увеличени при второто четене на Закона за акцизите. Това стана ясно при приемането на норматива на първо четене от парламентарната Комисия по бюджет и финанси пред седмицата. Според позицията на Министерството на финансите новите ставки за горивата, които ще бъдат въведени от 2006 г., ще ги оскъпят средно с 2.6 процента. Кутия Виктори от 1.60 лв. пък ще поскъпне с 30 стотинки. Причината е, че акцизът върху цигарите ще се вдигне от 12.5 лв. за 1000 къса плюс 31.8% от продажната цена на 7 лв. за 1000 къса плюс 45% от продажната цена.
Председателят на комисията Пламен Димитров упрекна финансовото министерство, че прехвърля отговорности на парламента, тъй като депутатите са се запознали с новите ставки в последния момент.
Качването на акцизните ставки е задължение, поето от България по глава Данъчна политика от преговорите с ЕС. Освен това, ако страната пропусне да ги увеличи през 2006 г., когато влизаме в Общността, поскъпването на горивата ще е шоково, обясни заместник-министърът на финансите Георги Кадиев.

Facebook logo
Бъдете с нас и във