Банкеръ Daily

Новини

Ден на биоразнообразието в Шумен на 22 май

На 22 май (събота) в Шумен се реализира инициативата Ден на биоразнообразието под патронажа на председателя на ОбС – Шумен Даниела Русева.
Инициативата е в контекста на решение на ООН за обявяване на 2010 г. за Международна година на биологичното разнообразие. Мотото на започналата световна кампания е Биоразнообразието е живот, биоразнообразието е нашият живот. Кампанията се реализира под патронажа на ЮНЕСКО.
По този повод с решение на Общинския съвет в Шумен 22 май е обявен за Ден на биоразнообразието в общината.
Програмата на 22-ри май в Шумен включва поредица от инициативи.
От 9.30 ч. започва пешеходен поход от езерото срещу ресторант Орбита, в парк Кьошковете с маршрут: дендрологичната пътека, заслона Бигора, пещерата Сулумара и ще завърши на поляната до Стария град.
В същия час от чешмата до ресторант Боровец ще потеглят участниците в по-екстремния маршрут - през пещерите под парапета на Стария град с крайна точка - поляната до Стария град.
Също в 9.30 ч. на паркинга до ВиК ще се даде старт на веломаршрут, който ще премине по главния път до Горското училище (в близост до Информационния център на Паметник Създатели на българската държава), ще продължат по пътя за Гроба на курсистите и ще финишира на паркинга на Стария град. На мястото на финала на велопохода ще бъдат проведени различни състезания с велосипеди.
По време на почивките на трите похода екопатрулите на СОУ П. Волов ще изнесат беседи за уникалните растителни и животински видове на Шуменското плато. Предвиждат се и викторини с награди.
От 11.30 ч. на поляната до Стария град ще започнат спортните състезания, част от програмата на Деня на биоразнообразието в Шумен: голяма скаутска игра, дърпане на въже и футболни срещи между отборите на общинските съветници, общинската администрация, журналистите и представителите на НПО.
Организатор на Деня на биоразнообразието са община Шумен, РИОСВ, Дирекция Шуменско плато, велоклуб, скаутски клуб Мадарски конник.

Facebook logo
Бъдете с нас и във