Банкеръ Daily

Новини

ДЕЛИКАТНОТО ПОЛОЖЕНИЕ НА ОДИТОРИТЕ НА ЕЙ АЙ ДЖИ

За счетоводната компания Прайсуотърхаус Купърс - одитор на Америкън интърнешънъл груп, проверката на счетоводните книги на щатския застрахователен гигант се превърна в бавна и сигурна инспекция за лична защита, съпроводена с бързи ходове за задоволяване на клиента. Счетоводните специалисти са плъзнали из различните поделения на Ей Ай Джи и внимателно преглеждат сметките на групировката, които са под прицела на многобройни следствени проверки от страна на контролните и правните органи на САЩ. Одиторите трябва да се уверят, че наистина са разбрали същността на сделките на застрахователя и че те са осчетоводени вярно. А след като приключат работата си и групировката най-накрая внесе отчета си в щатската Комисия за ценни книжа и фондови борси, документът ще бъде гледан под лупа от надзорници, репортери и инвеститори. И всяка невярна запетайка ще бъде използвана като повод за съдебни искове срещу счетоводната компания и нейния клиент.
Заради деликатното положение работата върви мудно и на 1 май Ей Ай Джи обяви поредното удължаване на срока, който й е необходим, за да внесе финансовия си отчет за 2004 г. в Комисията за ценни книжа. Компанията съобщи също, че са открити още грешки, които вероятно ще намалят собствения й капитал с 2.7 млрд. щ. долара, с други думи - с един милиард повече от първоначално обявените на 30 март 1.7 млрд. щ. долара. Цифрата се отнася за периода след 2000 г. и е получена след приспадане на удържаните данъци, което означава, че първоначалната й стойност е с около 30% по-висока - около 3.4 млрд. щ. долара. В същия момент застрахователят оповести, че анулирането на неправилните хеджингови операции може да вкара 2.4 млрд. щ. долара постъпления, макар че засега не е ясно дали подобна промяна на тези практики няма да внесе допълнителна несигурност в приходите й. Протича трескава дейност, но бившият главен изпълнителен директор и управител на борда на Ей Ай Джи Морис Грийнбърг, който в очите на много инвеститори и служители бе геният, успял да задържи стабилния растеж на застрахователя в една силно колебаеща се пазарна обстановка, дърпа конците иззад завесата. Той се труди неуморно с шепа колеги на върха да удържи величествения фирмен имидж, който се оказа не чак толкова истински.
И в двете си официални изявления по повод счетоводните грешки (едното на 30 март, другото - на 1 май), установени от вътрешна проверка на фирмената практика, застрахователят акцентира на отражението им върху собствения капитал или върху счетоводния баланс на компанията. Онова, което интересува повече инвеститорите и финансовите анализатори обаче, е как ще се отразят нередните операции върху оперативните приходи на компанията, смятани за най-чистия индикатор за развитие на бизнеса.
Ако се вземат предвид детайлите, предоставени от групировката, почти 90% от преизчислените 2.7 млрд. щ. долара - или 2.4 млрд. щ. долара, съдържат позиции, които биха засегнали приходната част във всеки сегмент от годината. Тази цифра е около 3.8% от общите оперативни приходи на гиганта в периода 2000-2005 г. и едва около 3% от собствения му капитал - факт, който очевидно успокои инвеститорите и акциите на Ей Ай Джи поскъпнаха с около 5% (над 53 щ. долара за акция) в интензивна търговия. Рейтинговите агенции Фитч и Мудис инвестърс сървис обаче не бяха толкова възторжени и на 2 май намалиха перспективата за кредитната оценка на застрахователя на негативна. Доводите на експертите са, че след като в бъдеще Ей Ай Джи няма повече да използва счетоводни гимнастики, корекциите, които се очакват, вероятно ще покажат колко по-различни ще са оперативните резултати през идните години. И групировката ще се лиши от уникалния си статут, предимства, цени и подбор на риска.

Facebook logo
Бъдете с нас и във