Банкеръ Daily

Новини

Делян Добрев: Приходите от международен туризъм през юни са 373.75 млн. евро

През юни и юли България е била посетена от 2 129 470 чуждестранни туристи, което е ръст от 6% спрямо същия период на миналата година. Това заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев, който откри рекламното представителство и арт галерия в Свиленград. Той уточни, че приходите от международен туризъм също отбелязват ръст - 373.75 млн. евро за юни, което е с 8.5% повече от юни 2011 година.


Оперативна програма Конкурентоспособност, концесиите и Международен фонд Козлодуй са едни от основните лостове на Министерството на икономиката в подкрепа на регионите, подчерта Добрев. Така в област Хасково са одобрени общо 10 проекта за финансиране на мерки за енергийна ефективност от Международен фонд Козлодуй на обща стойност повече от 1.7 млн. евро. Очакваното спестяване на енергия от реализацията на тези проекти е над 3.5 млн. квтч/годишно.


След приетите промени в Закона за подземните богатства, според които 50% от концесионните възнаграждения остават в приход на общините, изплатените средства към област Хасково по тази линия за 2012 г. до момента са в размер на близо 300 хил. лева, подчерта министърът.


По думите на Делян Добрев финансирането на проекти по оперативна програма Конкурентоспособност също дава възможност да подобряване на бизнес средата в областта, разкриване на нови работни места, подобряване условията на труд и на енергийната ефективност на фирмите.


На територията на област Хасково са завършени общо 9 проекта, финансирани по Оперативна програма Конкурентоспособност на обща стойност над 2.5 млн. лева. В процес на изпълнение са още 14 проекта на обща стойност 12.2 млн. лева.


Новият туристически информационен център в Свиленград съчетава богатото ни културно-историческо наследство с полезна информация за посетителите, заяви Делян Добрев. Центърът се намира в сграда на бивша турска баня, обновена с финансиране по Програмата за Европейско териториално сътрудничество Гърция ndash; България 2007ndash;2013 година.


Богатото културно-историческо наследство е отлична база за развитие на туристическия отрасъл, особено специализираните му форми, подчерта министърът.


Добрев подари на кмета на града Георги Манолов брошури от националната реклама на България, които ще могат да се използват в новия туристически информационен център.

Facebook logo
Бъдете с нас и във