Банкеръ Daily

Новини

Делян Добрев: Инвестицията в енергийно ефективно осветление е с висока норма на възвращаемост

Инвестирането в енергийно ефективно осветление спестява между 30 и 50%, което прави подобни проекти изключително изгодни. Това каза заместник министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на откриването на форума Публично осветление, организиран от Столичната община и Асоциацията за развитие на София в рамките на проекта PLUS: Стратегии за публично осветление за устойчиви градски пространства.


Темата на форума е изключително актуална и в светлината на новата директива за енергийна ефективност, която се обсъжда в рамките на съвета на ЕС в момента. Тази директива по категоричен начин потвърждава целите, които нашата страна си е поставила за изпълнение до 2020 г. в сферата на енергийната ефективност, допълни Добрев. Проектодирективата въвежда много сериозни изисквания по отношение на публичната инфраструктура, сред които общинските сгради да се модернизират всяка година, да се закупуват единствено продукти с много висок коефициент на енергийна ефективност и други. След като тази директива бъде приета в ЕС и транспонирана в България, общините ще трябва задължително да подменят осветлението си с енергийно ефективно, подчерта още Добрев.


Той запозна участниците във форума с възможностите за финансиране на общински проекти за енергийно ефективно осветление по линия на Международен фонд Козлодуй. В момента такава процедура е отворена и се извършва оценка на търсенето. То трябва да провери проектната готовност на общините и да избере приоритетите, по които ще се кандидатства за финансиране от фонда, информира още зам.-министър Добрев. Той уточни, че до края на януари предстои да стартира същинското набиране на проекти.


Община София вече има проектна готовност и се надявам, че и други общини ще се възползват от тази възможност, заяви Добрев. Според него смяната на уличното осветление с енергийно ефективно ще има и далеч по-значими резултати, които надхвърлят спестяването на енергия ndash; намаляване на престъпността, по-малко жертви на пътни произшествия и други.


По време на форума Публично осветление бяха обсъдени възможностите за прилагане на добри европейски практики и съвременни тенденции за използване на интелигентно осветление. Акцент бе и намаляването на въглеродния отпечатък чрез въвеждането на енергоефективни осветителни тела.

Facebook logo
Бъдете с нас и във