Банкеръ Daily

Новини

Делян Добрев: Интерконекторът с Румъния ни дава сигурност

Междусистемната газова връзка България-Румъния ще даде сигурност на доставките на синьо гориво за страната. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев при първата копка на българския участък на тръбата. Церемонията, в която участваха премиерът Бойко Борисов, изпълнителният директор на Булгартрансгаз Кирил Темелков, зам.-изпълнителният директор на Трансгаз Румъния Ливио Пинтикан и други официални лица, се състоя днес в Русе.


Интерконекторът ще свърже газовите системи на България и Румъния и по този начин ще даде възможност да използваме както румънски природен газ, така и гориво от други държави в Централна Европа, посочи Добрев. Той припомни, че в румънската част на дълбоко Черно море вече са открити между 40 и 80 млрд. куб. м. природен газ, което е значително повече от консумацията в северната ни съседка. Министър Добрев акцентира и върху факта, че максималният капацитет на интерконектора е 1.5 млрд. куб. м, което е около половината от годишната консумация у нас.


Убеден съм, че в района на Блок Хан Аспарух също ще бъдат открити значителни количества газ, а и нефт, каза по време на церемонията премиерът Бойко Борисов. По неговите думи това дава възможност за реална диверсификация на енергийните доставки за нашата страна.


Междусистемната газова връзка България-Румъния се изпълнява съвместно от Булгартрансгаз ЕАД и румънското газово дружество Трансгаз СА. Тръбата е с обща дължина 25 км, от които 15.4 км на българска територия, 7.5 км. на румънска и 2.1 км подводен преход под река Дунав. Прогнозната обща бюджетна стойност на проекта е определена на 23.8 млн. евро. По линия на Европейската енергийна програма за възстановяване е отпуснато безвъзмездно финансиране в размер на 8.9 млн. евро. Участъкът на българска територия е на стойност 7.1 млн. евро. Той се финансира с 4.4 млн. от Европейската енергийна програма за възстановяване и 2.7 млн. евро съфинансиране от страна на Булгартрансгаз.

Facebook logo
Бъдете с нас и във