Банкеръ Daily

Новини

Деяна Костадинова е новият заместник-министър в Министерството на труда


Деяна Костадинова е новият заместник-министър в МТСП, съобщи министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов на извънредна пресконфереция днес. От 2 юни тя ще координира дейността в сферата на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” (ОПРЧР), eвропейските програми и проекти, международната дейност на МТСП и политиката на пазара на труда. Красимир Попов е освободен от длъжността заместник-министър.
Деяна Костадинова е завършила Юридическия факултет в СУ „Св. Климент Охридски”, работила е в Софийска градска колегия, ДАЗД и МРРБ. От началото на мандата през 2009 г. тя е съветник по социалната политика в кабинета на министър-председателя.
В ръководството на МТСП ще се получи добра приемственост между предходния и настоящия заместник-министър, заяви министър Младенов. Той посочи, че смяната е продиктувана от необходимостта от по-бързо усвояване на средствата по ОПРЧР и за да се предотврати забавянето на плащанията на конкретни бенифициенти по различни схеми и операции. От първостепенно значение е подобряването на координацията между заместник-министър, Главна дирекция „Европейски фондове, международни програми и проекти” и междинните звена. Приоритет в работата на заместник-министър Костадинова ще бъде повишаването на контрола върху дейността на междинните звена и най-вече върху Агенцията по заетостта и Бюрата по труда, които осъществяват политиката на пазара на труда. Изплатените средства по ОПРЧР към август 2009 г. са били 30 млн. лева, а в момента реално платените средства са около 250 млн. лева. До края на програмния период през 2013 г. трябва да бъдат усвоени 1,2 млрд. евро., напомни министър Младенов.
Безработицата през май е 8.87%, или с 15 500 лица по-малко в сравнение с април 2011 г., когато безработицата е била 9.29%, съобщи министър Младенов. По данни на НОИ към края на април обезщетение за безработица са получили 119 474 лица или с 33 000 по-малко от април миналата година.


Facebook logo
Бъдете с нас и във