Банкеръ Daily

Новини

ДДС от внос с ръст през април

По предварителни данни през април митническата администрация ще събере с над 50 млн. лева повече ДДС от внос на годишна база, което е ръст от 25%, съобщиха от ведомството на Ваньо Танов. В абсолютен размер очакваният размер на ДДС от внос за четвъртия месец на годината е 257 млн. лева (при 205,1 млн. лева за 2009 г.). Това е месецът с най-високия приход от ДДС от внос от началото на кризата през ноември 2009 г., констатират от митническата администрация.
Според сметките на експертите, за периода януари – април 2010 г. приходите от ДДС възлизат на 792.7 млн. лева (7% повече от събраните през същия период на 2009 г.). От началото на годината се отчита увеличение на ръста на приходите от ДДС от внос, като изключение прави единствено месец февруари, в рамките на който ключово предприятие от нефтопреработвателната промишленост извърши планово спиране на производствения процес поради ремонтни дейности.
От изнесената информация става ясно още, че през месец април митническата администрация е събрала около 300 млн. лева приходи от акцизи, което е с 16,5% повече от април миналата година. В същото време обаче митничарите са извършили с около 60 млн. лева повече разплащания (63 млн. лева възстановени през месец април за унищожени цигари със стар образец на бандерола). Нетният размер след приспадане на възстановените суми е 206.6 млн. лева приходи от акцизи при 248.1 млн. лева за същия месец на миналата година.
От началото на годината са събрани 1 169 млн. лева приходи от акцизи, от които на търговците са възстановени около 260 млн. лева (с 98 млн. лева или с 60% повече спрямо същия период на миналата годината). За първите четири месеца на 2010 г. са възстановени почти 100 млн. лева за унищожени цигари със стар образец на бандерола, което е причината за по-високия размер на възстановения акциз и е една от причините за по-ниския нетен размер на акциза през 2010 г.
„Наблюдават се положителни тенденции в дейността на Агенция „Митници” по отношение на приходите. Приложените адекватни мерки дават първите си резултати и аз съм умерен оптимист за събираемостта на приходите през следващите месеци”, заяви директорът на Агенцията Ваньо Танов. Само че той би трябвало добре да знае, че има голяма разлика между събрах и ще събера, а до 7.318 млрд. лв. бая ще трябва да се поизпоти, за да напълни хазната, както е по план.

Facebook logo
Бъдете с нас и във