Банкеръ Daily

Новини

ДДС може да скочи до 24-25 % още до края на годината, алармираха от СДС

ДДС може да скочи до 24-25 % още до края на годината. За това алармира зам.-председателят на СДС Румен Христов след заседание на Националния изпълнителен съвет (НИС) на партията. Сините икономисти са изчислили , че при 22 % данък, допълнителният приход в бюджета ще бъде между 600-800 млн., или половината от сегашния дефицит.
„Предупреждавахме отдавна да се предприемат икономически мерки в страната, които да избегнат повишаването на Данък добавена стойност, но това не се случи. Затова ние искаме да получим отговор на въпроса ще има ли увеличаване на ДДС, с колко и по какъв начин ще решим бюджетния дефицит”, заяви още Христов. Експертите на партията са убедени, че при липса на мерки, свързани с увеличаването на приходната част на бюджета и съкращаване на разходната част, въпросът с бюджетния дефицит за 2010 г. няма да се реши. Екзотичният данък “лукс” или допълнително облагане на хазарта не могат да решат въпроса с бюджетния дефицит, заяви Румен Христов и добави, че СДС е партия на ниските данъци.
СДС се обяви и против въвеждането на т.нар. такса мощност от електроразпределителните дружества. Въвеждането й няма никаква икономическа и социална основа, отбеляза синият експерт Валентин Стоянов. Въвеждането принципно на нови такси и вдигането на данъци и осигуровки по време на криза е крайно погрешно”, каза Стоянов. Сините са внесли поправки в Закона за енергетиката, с които се предлага всички заседания на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) да бъдат открити за медии и граждани. От СДС вече са дипозирали предложение за намаляване на членовете на ДКЕВР наполовина, с оглед на практиките в европейските страни. Предстои да внесат и предложението членовете на комисията да се избират от Народното събрание, а не от Министерския съвет.
Такъв избор би легитимирал в много по-голяма степен всеки регулаторен орган в България. Няма логика регулатори като Комисията за финансов надзор да се избират от парламента, а ДКЕВР - от правителството, даде пример депутатът Ваньо Шарков. Той уточни, че СДС ще гласува против заличаването на натрупаните отпуски, ако работещите не бъдат компенсирани. В този вид предложението нарушава основни права, добави Шарков.

Facebook logo
Бъдете с нас и във