Банкеръ Daily

Новини

Дават 12 млн. лв. за система за електронна идентичност

bdquo;Подписването на договорите за изпълнение на проект bdquo;Подобряване на административното обслужване на потребителите чрез надграждане на централните системи на електронното правителствоrdquo; ни приближава към толкова очакваната цифрова администрация.rdquo; Това зави министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски след като подписа договорите с изпълнителите на дейности по проекта. Той е на стойност 12 милиона лева и се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма bdquo;Административен капацитетrdquo;, съфинансирана от ЕС.


Това е вторият по големина проект в електронното управление, който се финансира от ОПАК с 12 милиона лева. Има за цел създаване на регистър за електронна идентичност на потребителите. Електронната идентичност е т. нар електронно ЕГН, което не съдържа лична информация за притежателя си. Този код ще се съдържа в карта с чип и ще се ползва за удостоверяване на самоличността на притежателя на картата пред информационните системи на администрацията. bdquo;Електронната идентификация ще спести милиони левове всяка година от това, че администрациите няма да правят физическа проверка на самоличността на своите клиенти.rdquo;, допълни министър Московски.


Една от целите на проекта е изграждане на централизираната и интегрирана в администрациите система за организиране на обществени обсъждания и допитвания. През септември 2012 година ще приключи първата фаза от неговото изпълнение. Финансирането се осъществява от ОПАК с 18 милиона лева - bdquo;Развитие на електронното обслужване по електронен пътrdquo;. Неговата цел е да се обменя автоматично информация между различни регистри в администрациите, за да се спестяват време и средства.


bdquo;Проектът ще бъде окончателно реализиран през октомври 2013 г., като целта е да бъдат интегрирани над 30 публични регистъра, за да могат реално вече гражданите на България да използват електронните услуги, предоставени от всички институции. Приоритет на правителството е и спестяването на финансови средства.rdquo;, категоричен е министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията. Премиерът Бойко Борисов благодари за положените усилия от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията, свързани с електронната идентификация.

Facebook logo
Бъдете с нас и във