Банкеръ Daily

Новини

ДАТС РАЗГОВЯРА СЪС ЗАЩИТНИЦИ НА СВОБОДАТА НА КОРЕСПОНДЕНЦИЯ В ИНТЕРНЕТ

Ръководството на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения /ДАИТС/ разговаря със защитници на свободата на кореспонденцията в интернет, съобщиха от пресслужбата на ДАИТС. Повод за срещата бе публично изразената загриженост на интернет потребители във връзка с приемането на Наредбата 40 от 7 януари 2008 г. за категориите данни и реда, по който се съхраняват и предоставят от предприятията, предоставящи обществени електронни съобщителни мрежи и/или услуги за нуждите на националната сигурност и за разкриване на престъпления. Тази наредба е следствие на Закон за електронните съобщения и хармонизира българското законодателство с изискванията на европейска директива 2006/24/ЕО.
Притесненията, че се застрашават права на гражданите от прилагането на Европейската директива, се изразяват постфактум, посочи заместник-председателят на агенцията Димитър Станчев. Проектът на наредба бе публикуван през ноември 2007 година за обществено обсъждане на страницата на ДАИТС. Докуменът бе представен на предприятията, предоставящи електронни съобщения – Мтел, БТК, Глобул, Вивател, Транстелеком и Съвета по електронни комуникации.
Ръководството на ДАИТС покани интернет потребителите да участват в бъдещи дискусии и да проявяват активност още при обсъждането на проекти.
Представителите на интернет потребителите - Богомил Шопов и Йовко Ламбрев посочиха, че целта на публичните изяви е да призоват държавните институции да информират европейските си колеги, че у нас няма консенсус за прилагането на директивата. Интернет активистите ще действат на европейско ниво за отмяна на директивата, тъй като в България само се прилага законодателството на съюза.
Директивата е нова, тя се прилага в държави като Испания, Великобритания, Германия, които са били заплашени от терористични атаки, каза Димитър Станчев. Директивата е приета преди приемането на страната ни в Европейския съюз и наши експерти не са участвали в обсъждането й. Това, което постигнахме, е да поискаме отсрочка с година и половина на прилагането и срокът за българските интернет доставчици е 15 март 2009 година. Заместник-председателят на ДАИТС Красимир Симонски увери присъстващите, че агенцията е за разумен компромис и ще има предвид становищата на гражданското общество.
Според европейското законодателство най-ранният срок, в който може да се мисли за промени в директивата, е 2011 година, когато ще бъде натрупан достатъчно опит от нейното прилагане.

Facebook logo
Бъдете с нас и във