Банкеръ Daily

Новини

Даряваме на Йордания 100 лопатара за повишаване на биоразнообразиято в ловните стопанства

Министърът на земеделието Мирослав Найденов ще посети ловни резервати на Кралския ловен клуб на Йордания, където ще направи дарение от 100 лопатара за повишаване на биоразнообразиято в ловните стопанства.
Вчера министър Найденов откри бизнес-форум в Промишлената палата на Кралство Йордания. Той благодари за огромния интерес на йорданския бизнес към страната ни. „Всичко, което видяхме и срещите ни с бизнеса са обнадеждаващи. Има взаимен итресе за увеличаване на стокообмена между двете страни и по-специално в земеделския сектор”, посочи министър Найденов на форума. Той съобщи, че страната ни е поела ангажимент за премахване на административните пречки през стокообмена и сътрудничество по отношение на безопасността на храните. По думите му така страната ни ще може да е гарарант за йорданските стоки в ЕС, както и Йордания да бъде гарант за нашите продукти на Арабския полуастров.
Износ на българско пилешко месо за Хашемитско Кралство ще започне до месец, съобщи вчера пред журналисти в Аман изп. Директор на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) д-р Йордан Войнов. Той е в състава на българската официална делегация в близкоизточното кралство. Износът ще стартира първоначално с по 5 контейнера на месец, което е около 100 тона, уточни Войнов.
„Вносът на зеленчуци и плодове от Йордания ще може да продължи, но качеството им ще трябва да се доказва с лабораторни анализи”, коментира министър Найденов, след като делегацията посети оранжерии за зеленчуци, ягоди и портокалови градини в долината на река Йордан. „Поразен съм от мащаба на зеленчукопроизводството тук. Цялата долина е осеяна с оранжерии и това е основен поминък на хората”, коментира министър Найденов. Затова България ще предостави оборудване за лаборатория, в която местните производители ще могат да изследват продуктите си преди да бъдат експортирани. Страната ни ще помогне и с обучение на специалисти за лабораторията.

Facebook logo
Бъдете с нас и във