Банкеръ Daily

Новини

Даряваме на Болградската гимназия автобус, народни инструменти и компютърен кабинет

Правителството измени решение от 2009 г., с което на Болградската гимназия „Г. С. Раковски” в Украйна се прави дарение повод нейната 150-годишнина, като възложи на Министерството на образованието да поеме за своя сметка разходите по предаване на дарението. Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. То включва училищен автобус, народни костюми и инструменти, както и оборудване на мултимедиен център и компютърен кабинет.
Досега дарението не можеше да се осъществи, тъй като транспортните и митническите такси бяха предвидени за сметка на Болградската гимназия, която не разполага със средства за това.
Болградската гимназия в Украйна е основана през 1858 г. и е първото българско средно училище извън територията на страната ни, изградено изключително с труда и средствата на нашите сънародници в Бесарабия. По волята на учредителите, преподаването се е провеждало на български език. Възпитаници на гимназията са държавниците Александър Малинов и Димитър Греков, военачалниците генерал-полковник Данаил Николаев и генерал-полковник Георги Тодоров, учените акад. Александър Теодоров-Балан и проф. Димитър Агура, както и други бележити българи. Над 50 възпитаници на гимназията се включват в българското опълчение през 1877-1978 г.
Днес в гимназията се обучават 350 ученици от 1 до 11 клас. Всички те изучават български език, а в 10 и 11 клас – българска литература. Учениците от руската паралелка изучават курса „Традиции и обичаи на българите”, а в историческите паралелки – история на България. Програмите по български език са утвърдени от МОН, а другите два курса са по авторски програми на учителите от гимназията и се преподават само в това училище.

Facebook logo
Бъдете с нас и във