Банкеръ Daily

Новини

Данъчните ревизират производителите на алкохол

Инспектори на Националната агенция за приходите (НАП) проверяват фабриките и складовите бази на най-големите производители на алкохол на територията на цялата страна. Проверките са част от съвместна акция на МВР, НАП и Агенция „Митници” и са под личното ръководство на заместник-прокурора на София Роман Василев. Акцията е в резултат на заловените в последните два месеца цистерни с алкохол с неизяснен произход и с нередовни бандероли, съобщи изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
Според Стефанов целта е служителите на приходната агенция да направят пълна инвентаризация на наличните стоки във фабриките и складовите бази, включително и на съпътстващите материали – бутилки, капачки, етикети, бандероли и други.
Инспекторите имат задача да установят дали количествата алкохол, които се намират в складовете на производителите отговарят на записаните в счетоводната система. Според Стефанов има сериозни съмнения, че част от количествата алкохол, които вече са продадени, не са счетоводно изписани. По този начин съществува сериозен риск от укриване и невнасяне в бюджета на дължимия ДДС върху реализирания оборот. По думите на изпълнителния директор на НАП приходната агенция разполага и с данни, че някои производители извършват фиктивен износ на алкохол, като искат възстановяване на данъци и акциз, а в същото време реализират продукцията на вътрешния пазар. По този начин бюджетът се ощетява двойно – веднъж от възстановените данъци и акциз и втори път – от недекларирани обороти и невнесени данъци върху тях.
На всички производители, при които се установят подобни нарушения, ще бъдат възложени ревизии, за да се установят какви са реалните щети за бюджета.
„Това е поредната съвместна акция, която доказва, че когато институциите работят заедно, има резултати. Затова заплахи и инциденти като вчерашния с опожарения роден дом на моя заместник Тошко Тодоров, няма да ни спрат. Ще продължим да си сътрудничим със служителите на реда в борбата срещу сивата икономика”, посочи още Стефанов.

Facebook logo
Бъдете с нас и във