Банкеръ Daily

Новини

Данъчните подпукаха прането чрез заеми

НАП изземва 10% от укритите чужди пари

Инспекторите на Националната агенция за приходите са започнали данъчни проверки на 240 граждани в цялата страна заради разминаване на данните за заемите в данъчните им декларации, съобщиха от приходната агенция. Подозренията са за пране на пари чрез взаимно прехвърляне на пари между граждани. Инспектираните са разделени на две групи - първата се състои от 120 души, които не са декларирали непогасен заем, а при предишни проверки и ревизии са оправдавали своите доходи с пари назаем от роднини и приятели. Втората категория проверявани се състои от други 120 граждани, които са посочили в данъчните си документи, че са получатели на заеми, но техните заемодатели не са декларирали подобен факт или има разлика между обявеното от далия и получилия заема.
Проверки се правят, за да се установи укрит доход, оправдан с обявен в данъчната декларация заем. Освен облагането на недекларирани доходи проверките ще доведат и до глобяването на онези лица, които са пропуснали да посочат в данъчните си декларации получен или предоставен заем. Припомняме, че предвидената от закона санкция е 10% от необявената сума. В хода на проверките е възможно инспекторите да се насочат и към заемодатели на заемодателите, за да се проучи произходът на средствата и дали сумите са надлежно декларирани, допълват още от приходното ведомство.
Представен през 2008 г. анализ на НАП показа, че според твърдения на ревизирани физически лица общият размер на отпуснатите заеми в страната за периода от 2001 до 2006 г. възлиза на поне 2.7 млрд. лева. Още тогава стана ясно, че огромна част от тези заеми са фиктивни и имат единствено предназначение да оправдават недекларирани доходи. В резултат на това през 2009 г. бяха приети законови промени, задължаващи физическите лица, които са получили или дали небанков заем, непогасената част от който е над 10 000 лв., да обявяват това в данъчната си декларация. Законът задължи и всички, които са дали или получили заем и остатъкът от него за последните пет години надвишава 40 000 лв., също да декларират това в данъчния формуляр. Именно разминаванията между тези данни са причината за проверките, коментираха от управляваната от Красимир Стефанов НАП.

Данните от подадените до 2 май данъчни декларации сочат, че най-голямата отпусната сума от физическо лице под формата на заеми е 21 млн. лева. Най-големият получен заем през 2010 г. е за 13.3 млн. лв. показват данните от обработените данъчни формуляри.

Facebook logo
Бъдете с нас и във