Банкеръ Daily

Новини

Данъчният ценз да замени принципа на уседналост при местните избори, искат от Института за радикален капитализъм Атлас

Данъчният ценз да замени принципа на уседналост при местните избори. Това предлагат от Института за радикален капитализъм Атлас.
Въвеждането на изискване за платени данъци в съответното населено място ефективно би сложило край на порочната практика на изборните екскурзии и фалшивите регистрации. Правото на частна собственост, което е конституционон закрепено, не може да бъсде нарушавано чрез закон. Всеобщото избирателно право включва възможността всеки да гласува там, където е собствеността му. Никой не е по-заинтересован от развитието на едно селище или квартал от хората, които вече са гласували с парите си за него, ставайки собственици на недвижим имот, дори когато живеят другаде. Действащото изборно законодателство напълно пренебрегва този фундаментален интерес, смятат от Атлас.
Партиите, уличени в незаконно финансиране след одит на Сметната палата, да губят държавната си субсидия и правото да участват на следващите избори, искат още от Института за радикален капитализъм. Това предложение изисква поправка към Закона за политическите партии . При сега действащото законодателство Сметната палата само констатира нерегламентираното финансиране на партиите. Институтът за радикален капитализъм Атлас предлага констативният одит да води до ревизия от НАП, след която, ако се потвърдят нарушенията, да бъде сезирана прокуратурата. Съдът да не определя размер на санкцията, а да я постановява директно. Тази санкция да се състои в загубата на държавна субсидия и неучастието в следващите избори, искат още от Атлас.

Facebook logo
Бъдете с нас и във