Банкеръ Daily

Новини

ДАНС ЩЕ ИМА ДОСТЪП ДО ИНФОРМАЦИОННИЯ РЕСУРС НА МВР

Българското ФБР да има директен, независим достъп до информационни фондове на МВР – това реши Народното събрание, като прие окончателно текстове от Закона за Държавната агенция Национална сигурност (ДАНС).
Достъпът ще се осъществява по начин, който не позволява разкриване на интереса на агенцията и при спазване на принципа необходимост да се знае.
ДАНС ще използва, притежава и прилага специални разузнавателни средства (СРС). Предвидена е забрана за събиране на информация за гражданите единствено по расов признак или етнически произход, както и за политически, религиозни или философски убеждения.
Сред основанията за оперативно-издирвателна дейност са получени данни за лица, които подготвят, извършват или вече са извършили престъпления, създаващи заплаха за националната сигурност, когато не са достатъчни за образуване или започване на наказателно производство. Оперативно-издирвателната дейност ще се извършва чрез вземане на обяснения от граждани, проникване и изследване на помещения, сгради, съоръжения, транспортни средства и части от местности, както и чрез контрол на телефонните разговори.
Служителите на ДАНС няма да могат да се кандидатират за президент и вицепрезидент, решиха още депутатите. Служителите на Агенцията по сигурността ще могат да се кандидатират за народни представители, членове на Европейския парламент, общински съветници и кметове, като докато изпълняват мандата си, ще бъдат в неплатен отпуск.

Facebook logo
Бъдете с нас и във