Банкеръ Weekly

Новини

ДАНС и прокурори пак тършуват в офисите на "Кинтекс"

ДАНС и прокуратурата за пореден път нахлуха  в офисите на държавната оръжейна фирма "Кинтекс". От пресцентъра на държавното обвинение съобщиха, че още на 1 февруари е образувано досъдебно производство  "за престъпно сдружаване и безстопанственост" по чл.321, ал.6 и чл.219 от Наказателния кодекс.  Антимафиотите  са иззели документи и са направили обиски във всички помещения на дружеството. На този етап не става ясно какво точно търсят прокурорите, но както знаем, подобни показни акции  рядко водят до безспорни  резултати.

Подобна шумна акция в същата фирма беше направена и през 2016-а , когато  договори на държавния търговец  за 57 млн.лв.  бяха  подложен на уж обстойна проверка. Тогава мотивът беше  "източване на държавния оръжеен търговец".  В  края на 2017-а обаче тази проверка завърши с пълно  фиаско. Оказва се, че разследващите така и не бяха открили  достатъчно доказателства, за да бъдат  обвинени  длъжностните лица, които са подписвали договори за посредничество между частни оръжейни фирми и страни от Третия свят.

По това време  Министерството на икономиката, чиято собственост е държавната оръжейна фирма "Кинтекс", съобщиха, че акцията по проверката е била свързана с предоставен на прокуратурата доклад, съпроводен  със събраните при  разследването  документи.

Тогава в. "БАНКЕРЪ"  успя да се сдобие с този документ,   който даваше доста конкретна яснота  за,  меко казано, странните решения, които предишното ръководство на дружеството и  тогавашният му управител Иван Досков са вземали при подписването на договорите с частните дружества.

Такъв пример бяха  подписаните три контракта (един от 2013-а и два от 2015 г.) с акционерното дружество  "Аркус" за изработка на боеприпаси за Индия и Алжир. Производителят им от Лясковец е допуснал както некачествено изпълнение, така и забавяне на доставките, което на свой ред  е довело до неизпълнение на ангажимента на самото държавно дружество "Кинтекс"  по външнотърговските му договори. Далеч не е  за подценяване  още един   факт, установен от  проверяващите -  че няма обяснение и оправдание за това, че държавното дружество не е настоявало за банкова гаранция от страна на производителя в полза на купувачите, чрез която да се гарантира доброто изпълнение на поръчките. Това вместо производителите е сторило държавното предприятие.

Този и  още доста примери изобилстваха в анализа на експертите, сред които и фактът,  че в клаузите на договора между държавното и частното дружество на практика е било дадено само обещание за поемане на последици от евентуално плащане на неустойки от страна на "Кинтекс" към крайния потребител на продукцията. И това въпреки че до тях би се стигнало  не по вина на търговеца, а на производителя.

Най-смехотворното обаче  в някои от условията  в тези контракти беше, че  ако това се случи, производителят "се съгласява" да обезщети търговеца чрез прихващане от бъдещи негови вземания. С други думи, частното дружество "бетонира" ангажимента да продължава да произвежда продукция за "Кинтекс" за неопределено време, за да  успее да се издължи заради неустойки, които държавният търговец евентуално ще заплати вместо него.  И  стигаме  до фактите, които "струват" милиони.

През май 2017-а  по договора от 21 октомври 2015-а за доставка на продукция за Алжир на обща стойност 16 052 500 евро  е наложена неустойка  в размер на 845 497.88 евро заради забавена доставка. Тогава открихме документ, с който разполагаме и до днес и  в който се посочва, че според справка за изпълнението на договорите за доставка на имущество за Алжир между "Кинтекс" и "Аркус"  към края на май 2017-а  т.нар. пеналии (бел. ред. - неустойки), които следва да получи държавното дружество, са на стойност  1 908 267.44 евро. С други думи, отговорността на "Кинтекс" надвишаваше  тази на частната фирма с 1 млн. евро. Всички тези факти в. "БАНКЕРЪ" съобщи и коментира с подробности още през ноември 2017-а, когато прокуратурата  "не намери  данни за престъпление" и на практика финтира делото.

Оказва се, че  днес  заместник  главният прокурор Иван Гешев и подчинените му започнаха  нова   акция, основана на доклад от Държавната финансова инспекция, която само потвърждава фактите, огласени от нас още преди близо две години.

Тук е моментът да припомним, че в края на миналата година беше направена почти пълна промяна  в съвета на директорите на "Кинтекс". От тримата членове на стария борд остана само един член - Стефка Граматикова, а  двете нови попълнения бяха дългогодишният служител на компанията Явор Стойков, който пое и поста на освободения месец по-рано изпълнителен директор  Александър Михайлов,  и  Анита Велкова, която дотогава беше преминала през няколко държавни органи и дружества - Агенцията за приватизация, Народното събрание и в няколко компании от системата на Министерството на икономиката. Била е  включително и  в ръководството на Държавната консолидационна компания, която е собственик на оръжейната фирма. Официално смяната беше обяснена  с нуждата от засилване на пазарните позиции на държавното дружество.

"Кинтекс" ЕАД е държавна компания за търговия със специални стоки. Неин принципал е Министерството на икономиката чрез Държавната консолидационна компания.

"Кинтекс" е основана през 1966 г. и е сред основните търговци със специална  продукция по времето на социализма. За 2017-а дружеството е отчело  322.628 млн. лв. приходи от продажба на стоки със специално предназначение и печалба от 16.485 млн. лева.

Какво обаче отново заскърца там, засега  не става ясно.

 

 

Facebook logo
Бъдете с нас и във