Банкеръ Daily

Новини

Да си спомним за автора на Българският Великден или страстите български Тончо Жечев

На 23 февруари 2000 г. в София почина Тончо Жечев, български литературовед.
Тончо Жечев е български писател, хуманитарист и литературен критик, оставил запомнящи се следи в националната култура с Българският Великден или страстите български. Тълкувател на българското духовно наследство и на българската същност.
Тончо Жечев е роден на 6 юли 1929 г. в Дивдядово, днес квартал на Шумен. През 1954 г. завършва право в Софийския университет Климент Охридски. Бил е редактор в списание Родна реч и в списание Септември.
От 1974 до 1983 г. е директор на Института за литература при Българска академия на науките, като става член-кореспондент на академията.
На 5-8 август 1985 г. изнася лекция с почетната покана на Нобеловия симпозиум.
През 90-те години е главен редактор на списание Летописи.
Българският Великден или страстите български (1975 г.) е фундаменталният труд на Тончо Жечев, с няколко издания и преведен на няколко езика. В него писателят изследва Цариградския кръг и ролята му в борбите за църковна независимост като важен етап в Българското възраждане. В последвалите полемики и разисквания около монографията авторът пише редица статии, чрез които обосновава тезата си, че борбите за църковна независимост са важна и неотделима част от целокупния български литературен и културно-исторически процес от Възраждането до съвременността.
Навръх Великден, 3 април 1860 г., цариградските българи проведоха акция, която стана една от връхните точки във възрожденските борби. Още тогава Г. С. Раковски оценява толкова високо станалото, че смята този ден свят в новия български календар, ден, който трябва да се празнува всяка година. Националният календар на българите по това време е почти бяло поле, по него още няма онези кървави точки, с които отбелязвяме празниците. Раковски е искал да прикове вниманието на българите към един от най-важните дни в новото ни летоброене. Но дойдоха други събития, личности, постепенно българският календар се запълни с много червени точки..., това са начални думи в книгата.

Facebook logo
Бъдете с нас и във