Банкеръ Daily

Новини

Да бъдат формирани европейски фондове за отбрана, поиска военният министър Ангелов

Да бъдат формирани европейски фондове за отбрана. За това призова военният министър Аню Ангелов по време на разговори с бившия съветник по национална сигурност на САЩ ген. Джеймс Джоунс. Двамата участваха във форум на тема Национална и международна сигурност през 21 век, който се проведе на 28 юли в София. Ангелов уточни, че предложението му все още не е официално, тъй като все още не е запознал правителството с идеята си и не е получил одобрение.
Според Ангелов, България като страна членка на ЕС може да поставим този въпрос. Той прогнозира, че най-напред предложението трябва да бъда сондирано на базата на двустранни разговори със страните-партньори и едва на по-късен етап да бъде предложено за дискусия пред Европейската комисия.
Аз го правя това от една година. Да се опипа почвата за една такава идея и, ако има общо съгласие, бихме могли да го представим и пред ЕС, заяви Ангелов. Той коментира, че не е нормално МВР да получава еврофинансиране по линия на Шенген, а военното министерство да не може да ползва фондове на ЕС.
Да се увеличат вноските, заплащани от страните членки на НАТО, бе друго предложение, което Ангелов сподели с ген. Джоунс. За да стане възможно това Пактът трябва да задължи националните правителства да отделят по 2% от БВП годишно за отбрана. И тази идея се оказа неофициална и не представена за обсъждане пред Алианса. Според Ангелов Европа трябва да спре да разчита само на САЩ когато става въпрос за заделяне на средства за колективната сигурност. Мотивите на военният и министър за по-високи вноски са, че само по този начин ще нарасне делът за общо финансиране на операциите, което ще развърже ръцете на НАТО да участва в по-мащабни военни кампании. Българският бюджет за отбрана тази година е около 1.3% от БВП, който обаче може да достигне до 2 на сто, ако се сумират и разходите за пенсии на бившите военни.

Facebook logo
Бъдете с нас и във