Банкеръ Daily

Новини

Д-р Йордан Войнов: Съвсем скоро ще бъде въведен контрол върху храните в детските градини

Съвсем скоро ще бъде въведен контрол върху храните в детските градини. Това съобщи пред ТВ7 д-р Йордан Войнов, изпълнителен директор на Агенцията по безопастност на храните. Съвместно с Министерството на здравеопазването ще бъде променена Наредбата за хранене в детските градини. Изискването ще бъде там да се предлагат само храни, които са по съответните стандарти. На бъдещите търговете за снабдяване на детските градини, задължително ще присъстват и представители на Агенцията по безопастност на храните.
След случая с пестицидите в йордански зеленчуци и фураж от Китай с нерегламентирани съставки, засечен във Франция, ЕС ще промени регламента за контрол върху храните от трети страни, съобщи още д-р Войнов. Досега са се проверявали храни само от конкретни страни, включени в списък. След нотификациите от страна на България и Франция, в ЕС ще бъдат изследвани всички хранителни продукти, произвеждани извън Съюза.
Изпълнителният директор на Агенцията по безопастност на храните съобщи още , че скорошният случай със сока от бензиностанция във Варна, когато мъж получи сериозни наранявания, е криминален. В цялата партида от сокове не е засечен друга бутилка с подобен опасен препарат. Така, случаят от Агенцията по храните е прехвърлен изцяло на полицията, която продължава да разследва този престъпен акт.

Facebook logo
Бъдете с нас и във