Банкеръ Daily

Новини

Д-Р ЕМИЛ ХРИСТОВ ИЗНАСЯ ЛЕКЦИЯ ПРЕД СВЕТОВНАТА ФАРМАЦЕВТИЧНА КОНФЕРЕНЦИЯ

Д-р Емил Христов ще изнесе една от основните презентации по време на 45-ата Годишна световна конференция на Асоциацията по лекарствена информация (DIA). Форумът се провежда в Сан Диего, САЩ, от 22 до 25 юни 2009 г.
Персоналната покана към бившия изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лекарствата е отправена от организаторите на конференцията.
Асоциацията по лекарствена информация е най-голямата в света неправителствена организация, която се занимава с въпросите на лекарствената регулация, лекарствената информация и лекарствената безопасност.
За участие в Годишната световна конференция са поканени водещи специалисти в областта на лекарствената регулация, представители на Европейската комисия, на Европейската агенция по лекарствата (ЕМЕА), на регулаторни органи, научни звена, фармацевтични компании от целия свят, сред които такива водещи страни като САЩ, Канада, Австралия, Япония, Китай и други.
В рамките на програмата на световната конференция на 24 юни (сряда) ще се състои специален сателитен симпозиум на тема “Клинични изпитвания в Балканския регион”. На него д-р Христов ще изнесе основния доклад, който е на тема “Теория и практика на клиничните изпитвания в България”. В презентацията си д-р Христов се спира на законовата регламентация на клиничните изпитвания на лекарствени продукти у нас, традициите в регулаторната практика, както и на предизвикателствата в тази сфера.
България е водеща в Централна и Източна Европа в областта на клиничните изпитвания на лекарствени продукти. От 1982 г. досега у нас са проведени повече от 2000 изпитвания на нови лекарствени продукти. За периода след пълноправното членство на България в Европейския съюз с провеждането на клинични изпитвания на лекарства годишно в страната ни влизат около 150 – 200 млн. лв., посочва в презентацията си д-р Христов. Той подчертава, че на практика това е най-голямата инвестиция в наука у нас - инвестиция в кадрите, в тяхното обучение, в развитието на научните изследвания. Провеждането на клинични изпитвания е и част от здравната политика на държавата, тъй като подпомага лечението на пациентите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във