Банкеръ Daily

Новини

Цветанов поиска от главния прокурор проверка по няколко досъдебни производства

Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов изпрати до временно изпълняващия длъжността главен прокурор на България Бойко Найденов писма във връзка с няколко досъдебни производства. Той поиска да бъде извършена проверка и контрол дали обективно са водени наказателните производства за престъпления от общ характер, съобщи пресцентърът на МВР.


В писмото са описани няколко случаи. Първият визира досъдебно производство от 2011 г., водено срещу 10-има обвиняеми, които организирани в престъпна група, са направили опит да извършат грабеж от клон на банка. Опитът е неуспешен поради задействане на алтернативна алармена система, която не е била известна на извършителите.


Проникването в банковия клон е извършено с използването на специализирана техника и средства за заглушаване на СОТ.


Намерените при процесуално-следствените действия конкретни доказателства, като радиосредства и средства за преодоляване на прегради не са счетени за важни в хода на досъдебното производство и е постановено да се върнат на лицата.


Първоначално на 10-та е наложена постоянна мярка bdquo;задържане под стражаldquo;, изменена в bdquo;парична гаранцияldquo; в размер от 2000 до 5000 хил.лв. и подписка.


С прекратяване на досъдебното производство се отменят и наложените мерки за неотклонение на лицата М.Н., И.Ц., П.Н.,Н.С., Л.К., С.И., В.У., А.В., И.В., К.Ч.


Наказателното производство по делото е прекратено с Постановление от 27.08.2012 г. на прокурор от СГП.


Вторият случай в писмото на Цветанов, визира Досъдебно, образувано на 4 ноември 2005г. за контрабанда на цигари, които са укрити в контейнер, влязъл в страната през ГКПП - Кулата с крайна дестинация Митническо бюро-Хасково. С цел прикриване на действителното съдържание, по митнически документи в контейнера са съдържали стъклени чаши китайско производство.


При огледа на местопроизшествието в контейнера са открити 860 мастербокса цигари от марката bdquo;SUPERKINGSldquo; и един мастербокс цигари китайско производство. Според изготвените физикохимическа и оценъчна експертизи, цигарите са годни за консумация и стойността им възлиза на 1 205 400 лева.


При проведените оперативно-издирвателни и процесуалнно-следствени действия са установени лица, свързани с организирането и контрола на контрабандната пратка. От страна на Т.Х. и Д.Л. са предприети действия за освобождаване на стоката в МБ-Хасково. К.Ч. е собственик и управител на фирмата - получател на стоката. Връзката между лицата, свързани с контрабандата, е осъществена от Х.Х.


Първоначално на Т.Х. е наложена постоянна мярка за неотклонение bdquo;задържане под стражаldquo;, изменена в bdquo;парична гаранцияldquo; в размер на 8000 лв. Наказателното производство е спряно с постановление на прокурор от ОП ndash; Хасково с мотив, че обвиняемата Х.Х. е напуснала страната в посока Гърция, поради което следва да се изчака резултатът от нейното международно издирване.


Впоследствие досъдебното производство е прехвърлено в ОПndash;Благоевград по компетентност, предвид че е налице митническа контрабанда, довършена на държавната граница, респ. ГКПП Кулата.


Делото е преобразувано срещу неизвестен извършител.


Министърът е изпратил до Бойко Найденов и писмо във връзка с водено разследване за данъчни измами. Чрез него се информира прокуратурата, че по време на разследването магистрат е провел работен обяд със заподозрени за финансовото престъпление, след което те променят поведението си. В резултат на тази среща групата е предприела заличаване на потенциални улики.

Facebook logo
Бъдете с нас и във