Банкеръ Daily

Новини

Цветанов: Миграционната политика е важна част от цялостната политика за стабилност на страната

Миграционната политика е важна част от цялостната политика за стабилност на страната. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов, който откри кръгла маса на тема „Изработване на Стратегия в областта на миграцията”
Целта на форума е да подпомогне дейността на междуведомствената работна група, сформирана със заповед на министър-председателя на Република България. „Националната стратегия в областта на миграцията трябва да бъде съобразена със Стратегията за национална сигурност, за да се гарантира сигурността и стабилността на страната”, бе категоричен министър Цветанов. Той посочи, че при изработването й ще бъде ползван натрупаният до момента опит в тази сфера. По думите му е необходимо да бъдат отразени и съществуващите нови тенденции с оглед на присъединяването към Шенгенското пространство през 2011 г., което ще превърне страната ни от транзитна зона във възможна цел за пребиваване. Като пълноправен член на ЕС и външна граница на Съюза България трябва да гарантира своята и сигурността на партньорите си, подчерта Цветан Цветанов.
Вътрешният министър изрази удовлетворение от проведените до момента срещи по темата. Той посочи, че при очертаване на основните параметри и критерии за изработване и реализиране на стратегията, ще бъде ползван експертният опит на Международния център за развитие на миграционни политики във Виена.
„Подкрепяме тази кръгла маса, тъй като тя дава старт на реформаторска политика във важна област. Миграцията е широка тема и ще става все по-актуална”, заяви Богдан Мирчев от фондация „Ханс Зайдел” . Той обяви, че през месец ноември т.г. представители на работната група по изготвяне на стратегията ще гостуват в Бавария, за да се запознаят с опита на колегите си в тази област.

Facebook logo
Бъдете с нас и във