Банкеръ Weekly

Новини

Цветанов: Има пропуски в сигурността

От терористичния акт на летището може да се предположи, че има някои пропуски в системата за сигурност. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов в сутрешния блок на БТВ. След вчерашния Консултативен съвет за национална сигурност ще бъде направен анализ на динамиката на сигурността, заяви вицепремиерът, визирайки вчерашното решение на Съвета при президента


Той уточни, че атентаторът е дошъл в България с цел туризъм и е останал незабелязан. Шофьорската му книжка не е изработена в България или в съседна страна. Има косвени доказателства, че извършителят не е бил на територията на Европейския съюз в последните години, посочи Цветанов.


Той направи съпоставка с предотвратения терористичен удар в Кипър, където предполагаемият извършител се е движел в Шенгенската зона, но не каза в прав текст дали атентаторът от Бургас е влязъл от шенгенска страна. Подобен недвусмислен намек направи преди дни премиерът Борисов.


Тезата на някои експерти по сигурността, появила се в чужди медии, че атентаторът въобще не е смятал, че ще умре, а бил подведен с обяснението, че само трябва да остави багаж в автобуса, не се понрави на министъра и той я отхвърли.


Достатъчно оперативна информация се обменя между партньорските служби и поредица от атаки са предотвратени по света именно заради тази информация, каза Цветанов. По думите му атаките от 11 септември 2001 г. в САЩ са дали един друг поглед върху заплахата от тероризма, но въпреки предприетите мерки се е стигнало до атентатите в Мадрид и Лондон.

Facebook logo
Бъдете с нас и във