Банкеръ Daily

Новини

Цветанов: България надгражда постигнатото в сигурността на Шенген

Изграждането на интегрираната система за наблюдение на българо-турската граница е доказателство за ангажимента на българското правителство за осигуряване на надеждна външна граница на Европейския съюз. С тези 58 километра модерни технологии за охрана в зоната на най-голям миграционен натиск България надгражда постигнатото в сигурността на Шенген. Това заяви Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, който откри откри системата в Свиленград, която обхваща участъка между граничните пунктове Капитан Андреево и Лесово.


Предстои включването в системата и на останалата част от българо-турската граница. Така с тях и със системата bdquo;Сина границаrdquo; ние реализираме стратегията за интегрирано гранично управление за предотвратяване на съвременните заплахи ndash; тероризъм, трафик на хора и наркотици, заяви още Цветанов.


Системата струва над 12 000 000 евро. Средствата са осигурени изцяло чрез национално финансиране. Проектът е изпълнен в периода 2010 ndash; 2012 г. от консорциум ldquo;Ериксон Словакия-Българияrdquo;.


Структурата на интегрираната система включва отделни йерархични нива - периметрова сигнално-охранителна система, стационарни и мобилни постове за техническо наблюдение, локален и регионален координационни центрове.


Периметровата сигнално-охранителна система е разположена в непосредствена близост до държавната граница. Тя включва сензори и термовизионни камери. Данните от сензорите и видеоизображението от камерите за наблюдение се предават чрез изградената комуникационна мрежа за достъп до стационарните постове. Чрез опорната комуникационна мрежа те постъпват в координационните центрове.


Мобилните постове за техническо наблюдение са базирани на високопроходими моторни превозни средства, оборудвани с мултисензорни системи за видеонаблюдение. Информацията от воденото наблюдение се предава в реално време посредством безжична мрежа за комуникация към стационарните постове и оттам - към координационните центрове.


Стационарните постове за техническо наблюдение са разположени на стратегически височини в близост до държавната граница. Оборудвани са с радиолокационна станция и мултисензорна система за наблюдение, включваща дневна и термовизионна камера и лазерен далекомер. Освен наблюдение, постовете обединяват, обработват и предават дистанционно постъпващата информация от всички други елементи на периферната система. Системи за непрекъсваемо захранване с ток и дизелови генератори гарантират работоспособността на постовете при всякакви условия.


Локалният координационен център е разположен в сградата на Граничен пункт Свиленград. Оборудван е с работни места за трима оператори и един главен оператор. Мониторите на всяко работно място изобразяват актуалната ситуационна картина в района на интегрираната система. Постъпващата в координационния център информация дава възможност за своевременна реакция на граничните патрули при установяването на нарушения. Информацията се записва в база данни и се архивира.


Регионалният координационен център е разположен в Елхово. Оборудван е с две работни места за оператори и едно за главен оператор. Осъществява общо администриране на интегрираната система и централизирано управление на силите съобразно оперативната обстановка. Цялата информация, налична в локалния координационен център, включително и архивите, е достъпна и в регионалния, като двете бази данни са изцяло синхронизирани.


В съчетание с високото ниво на подготовка на служителите от граничната полиция , системата гарантира 100-процентова ефективност на граничното наблюдение в участъците с най-силен миграционен натиск. От въвеждането на системата в експлоатация до момента всички лица, предприели опит за нелегално преминаване в наблюдаваните участъци, са задържани.

Facebook logo
Бъдете с нас и във