Банкеръ Daily

Новини

Цветан Цветанов: Технически сме готова за членство в Шенген в края на тази година или началото на 2011-а

Технически сме готова за членство в Шенген в края на тази година или началото на 2011-а. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветаво на работна дискусия с посланици и дипломати от ЕС, Турция и Хърватия, организирана по покана на посланика на Кралство Белгия Марк Михелсен.
Превърналите се в традиция срещи на министъра на вътрешните работи с посланици от ЕС, организирани от дипломатическата мисия, чиято държава е председател на Европейския съюз, са ценна възможност за представяне успехите на правителството и достиженията на МВР в областта на законодателните реформи, борбата с организираната престъпност и корупцията и подготовката за Шенген, отбеляза министърът на вътрешните работи в началото на дискусията. Той благодари на белгийския посланик за символичното домакинство на срещата във връзка с белгийското председателство на ЕС до края на 2010.
МВР работи усилено за повишаване сигурността на гражданите, като противодейства активно на организираната престъпност и корупцията, увери дипломатите вътрешният министър. Пример за това са поредицата успешни операции през последните месеци за противодействие на трафика на хора, борбата с разпространението на наркотици - съвместно с американската Администрация за борба с наркотиците, както и действията за превенция и борба с фалшифицирането на валута, координирани от Европол. Доказателства за успешната работа на МВР са положителните оценки на директора на Европол Роб Уейнрайт и предстоящото откриване на офис на ДЕА в София.
Министър Цветанов подчерта пред посланиците, че един от основните приоритети на МВР е подобряване на капацитета и ефективността на работата. В тази връзка той запозна присъстващите с приетите на 27 октомври т.г. от НС прие изменения и допълнения в Закона за МВР.
Важна тема по време на разговорите бе усилената подготовка за присъединяване на България към Шенген, което е приоритет на правителството Той бе категоричен, че технически България ще бъде готова за присъединяване към Шенген в края на 2010 или началото на 2011. Министър Цветанов изрази увереност, че България ще бъде надежден член на Шенгенското пространство.

Facebook logo
Бъдете с нас и във