Банкеръ Daily

Новини

Цветан Цветанов: Премахването на стикерите ще гарантира прозрачност в работата на всички застрахователни компании

Премахването на стикерите ще гарантира прозрачност в работата на всички застрахователни компании. За първи път има политическа воля да бъде решен проблемът. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на кръгла маса на темата „Маркирането със стикери във връзка със застраховката „Каско” – за и против”.
Стикерите не трябва да са елемент от застраховането на автомобили е категоричната позиция на българското правителство, допълни Цветанов
Форумът е организиран от Асоциацията на българските застрахователи и се провежда под егидата на Министерството на вътрешните работи и Комисията за финансов надзор. Участие в него взеха представители на застрахователните дружества, на МВР и експерти от Комисията за финансов надзор.
Кръглата маса е своеобразно продължение на състоялата се през декември миналата година конференция на тема „Сигурност и превенции срещу застрахователните измами“, на която беше повдигнат въпросът да отпаднат стикерите, свързани със застраховката «Каско».
Радвам се, че след 12 декември се осъществиха доста работни срещи между МВР, КФН и застрахователи, заяви министър Цветанов. В България има непрозрачност в застрахователния бизнес и това не е тайна за никого. Има автокрадци, които са в услуга на застрахователните компании. Установява се „парцелиране” на дела на криминалните структури чрез тези маркировки по колите. Министър Цветанов бе категоричен, че трябва да се прекрати тази практика, защото маркировката на автомобилите във връзка със застраховката „Каско” оказва влияние на пазара на застраховането. Маркировките в автомобилното застраховане генерират финансов ресурс от около 40-50 млн. лева, каза Цветанов. Според него те нямат място у нас и трябва да решим проблема веднъж завинаги, за да покажем и на големите компании с международно участие, че спазваме общоприетите европейски стандарти, и можем да поставим различните дружества в бранша на една конкурентна платформа. За първи път има политическа воля държавата да реши проблема. Правителството е убедено, че ще защити интересите на гражданите и че ще има прозрачност в работата на всички застрахователни компании – заяви вътрешният министър.
До 10 дни ще бъдат събрани писмените позиции и предложения на участниците в обсъждането. След техния анализ ще бъдат внесени и конкретните текстове за законодателни промени.

Facebook logo
Бъдете с нас и във