Банкеръ Daily

Новини

Цветан Цветанов откри дом за временно настаняване на чужденци в Любимец

Вътрешният министър Цветан Цветанов откри новопостроената сграда на Специалния дом за временно настаняване на чужденци в Любимец, съобщиха от пресцентъра на МВР.
С изграждането на дома изпълнихме още едно от изискванията в техническите параметри за присъединяването на страната ни към Шенген, заяви Цветанов. На тържествената церемония присъстваха посланици на страните от ЕС в България, полицейски аташета, зам-министърът на вътрешните работи Димитър Георгиев, директорът на ГД „Гранична полиция” Захарин Панов, директорът на Дирекция „Миграция” Драгомир Петров.
България изпълни всички препоръки за предстоящата техническа проверка в контекста на присъединяването на страната ни към Шенгенското пространство
През последните два месеца този дом бе посетен от еврокомисаря Малмстрьом и евродепутати, припомни вътрешният министър и изрази надежда, че реализирането на този проект е още едно доказателство за техническата ни готовност и възможност страната ни да бъде оценена по достойнство. В този смисъл той подчерта, че България е усвоила 160 млн. евро по линия на Шенген, като 4/5 от тях са реализирани с усилията на сегашното правителство. Страната ни положи максимални усилия да покрием тези критерии, заяви Цветанов и припомни, че конкретно извършеното ще се оценява на предстоящата проверка на 22 март в Любимец и на ГКПП-Капитан Андреево. Той отдаде заслуженото и на служителите на гранична полиция, положили максимални усилия в покриването на тези критерии. По думите на министъра, покривайки всички технически показатели, България заслужава заедно с Румъния достойно да влезе в Шенгенското пространство.
Домът е построен на терен от 22 620 кв. м. Капацитетът му е 300 места – 250 мъже и 50 жени. Обособени са два триетажни блока. Единият е за настанените чужденци, а другият – административен. В тях има лекарски и зъболекарски кабинети, медицински стационар и изолатор, 2 столови, помещения за молитви на християни и мюсюлмани, приемни за срещи с близки, представители на посолства и неправителствени организации.
Върху терен от 7650 кв. м. са обособени 2 спортни площадки, предвидени за включените в дневния режим спорт и разходки. За обезпечаване на сигурността на СДВНЧ се използва най-съвременната сигнално-охранителна система. Тя се състои от периметрова охрана, сензорен кабел, намиращ се на масивната бетонна ограда с височина 3 м., която е надградена с 2 метра тел., sos - система и пожароизвестяване. В оперативната дежурна част се извършва непрекъснато видеонаблюдение на сградите и двора.
Специалният дом за временно настаняване на чужденци е на стойност 9 милиона лева. Той е изграден със средства по Инструмента Шенген. В него ще бъдат настанявани чужденци, на които са наложени административните мерки принудително отвеждане до границата или експулсиране.

Facebook logo
Бъдете с нас и във