Банкеръ Daily

Новини

Цветан Цветанов: „Без координация няма да имаме тази оперативност, която обществото очаква от нас”

„Без координация няма да имаме тази оперативност, която обществото очаква от нас”. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветавов във Велико Търново където откри двудневно областно пълномащабно учение „Янтра 2010”
Цветан посочи, че трябва да се отнасяме с необходимата отговорност, тъй като ситуациите днес са учение, но в следващ момент учебната обстановка може да се превърне в реалност. „Всеки от нас, като ръководител на съответните институции знае, че без координация нямаме достатъчно оперативност, която обществото очаква. Нека всяка тренировка или учение да бъдат модел за бъдеща работа и да помагат при възникнали реални инциденти” каза още Цветанов. Министърът изрази удовлетворение, че в учението участват ръководители от други областни центрове, тъй като те могат да извлекат съответните изводи от наблюдаваното днес и да го приложат в своята работа.
Министърът благодари за добрата организация и активното участие на всички териториални части на Единната спасителна система. При възникването на природни бедствия безспорно водещата е ролята на Гражданска защита, но всички структури на МВР и частите на Единната спасителна система изпълняват свои специфични задачи и координацията между тях е от изключително значение за успешна реакция- обобщи министърът на вътрешните работи.
При първата ситуация от практическата част на учението бяха показани спасителни дейности след тежко пътнотранспортно произшествие, замърсяване на водоем „Костимел” и изтегляне на паднал в него автомобил.
Във втората демонстрация се включиха всички структури на МВР на територията на областта. Симулирана беше обстановка при която след неуспешен опит за обир на банка престъпна група е отвлякла заложници и е блокирала входовете на училище СОУ „М. Райкович” в Лясковец. В операцията участваха екипи на Спешна помощ и БЧК. Разгърнати бяха пунктове за психологическа помощ. В спасителната акция се включиха и хеликоптери.
Целта на пълномащабното учение „Янтра 2010” е да се проиграе и провери областния план за провеждане на спасителни и неотложни аварийно-възстановителни работи при възникване на крупни инциденти с химически вещества, катастрофи в обекти от критичната инфраструктура и при терористични актове.
В учението участват служители на различни структури от Областната дирекции на МВР – В.Търново, РИОКОЗ, Областно пътно управление, РИОСВ, Център за спешна медицинска помощ, БЧК, БДЖ, летище – Г. Оряховица и други.

Facebook logo
Бъдете с нас и във