Банкеръ Daily

Новини

Цони Цонев: Ще колим поединично магистратите, които не стават

Ще колим поединично магистратите, които не стават. Това обяви зам.-главният прокурор Валери Първанов по време на дискусия за съдебната реформа, организирана от РЗС. Заместникът на Борис Велчев беше категоричен, че ще се даде възможност на всеки в съдебната система да докаже своята работа, независимо кога и от кого е назначен. На срещата Валери Първанов поиска специални разузнавателни средства да бъдат прилагани срещу магистрати, заподозряни в корупция. Законодателна инициатива за ВСС поиска от депутатите Мая Кипринска от Висшия съдебен съвет. Конституционна реформа не може да бъде направена с обикновено Народно събрание, трябва Велико народно събрание, припомни членът на ВСС Цони Цонев. Той допълни, че според него трябва да има изцяло нова конституция, която да уреди статута на разследващите органи и те да се причислят отново към МВР.
По-рано Цони Цонев обясни, че един от основните проблеми е назначаването на кадри в съдебната система. По времето на Татарчев се назначаваше този, който е от СДС с мотива, че той е наше момче - значи става. По времето на Филчев пък, ако е послушно момче, значи става, каза Цонев.
На срещата организирана от Политическия съвет и народните представители от „Ред, законност и справедливост” (РЗС) с представители на съдебната власт присъстват представители на Висшия съдебен съвет, представители на Съюза на съдиите и Асоциацията на прокурорите в България. Дискусията е на тема „Съдебната власт – дълбока конституционна реформа или нова конституция?”.
Според лидера на РЗС Яне Янев целта на срещата е да се чуе мнението на съдебната власт по дебата във връзка със съдебната реформа и РЗС да изложи позициите си дали съдебната система се нуждае от Конституционна реформа или нова Конституция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във