Банкеръ Weekly

Новини

Commerzbank вдига капитала си, за да плати на държавата

Втората най-голяма германска банка Commerzbank ще предприеме увеличение на капитала с 2.5 млрд. евро, съобщава АФП. Действията на кредитора са част от усилията да изплати държавния спасителен план, получен по време на финансовата криза от 2008-2009 година. Очаква се решението да бъде одобрено от акционерите на годишното общо събрание на банката, което е насрочено за 19 април. След повишението на капитала дялово участие на SoFFin в Commerzbank се очаква да намалее от 25% плюс една акция до под 20 на сто.


Commerzbank планира предсрочно погасяване в пълен размер на около 1.6 милиарда евро от т.нар. тихи участия от германския спасителен банков фонд (SoFFin) и още 750 млн. евро от застрахователния гигант Allianz, се посочва в изявление на банката. Тихите участия са форма на заем, при която кредиторите се съгласяват да се откажат от правото си на глас компанията.


През 2008 и 2009-а държавата инвестира близо 16.4 млрд. евро в Commerzbank, след като тя се бореше да се справи със затруднената Dresdner Bank.


До момента банката е изплатила по-голямата част от парите.


С пълното погасяване на мълчаливите участия на SoFFin ние изплащаме предсрочно всички компоненти на държавното подпомагане. Това каза главният изпълнителен директор на Commerzbank Мартин Блесинг.


Подкрепата на политиците и на данъкоплатеца беше много важна за нас по време на финансовата криза. Погасяването на тихите участия и намаляването на дела на Федералната република маркира началото на края на ангажимента на Германия в Commerzbank, каза още Блесинг.

Facebook logo
Бъдете с нас и във