Банкеръ Daily

Новини

ЦИК ПРОВЕРЯВА РЕГИСТРАЦИИТЕ ЗА НАЦИОНАЛНИЯ ВОТ

До 20 юни гражданите могат да си извадят удостоверение за гласуване по настоящ адрес, напомни в понеделник говорителят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Александър Александров. То се издава в общината по постоянен адрес или с нотариално заверено пълномощно.
Това е право на гражданите и те могат да си получат удостоверенията без преценка на общинската администрация. Никой не може да ги пита къде ще гласуват, защо, каза Александров. В комисията са получени сигнали, че преди евровота служителите задават подобни въпроси и преценяват нещо. По закон такава преценка няма, категоричен бе говорителят на ЦИК.
Районните избирателни комисии (РИК) са предали още вчера в ЦИК регистрациите на всички мажоритарни кандидати и всички пропорционални листи на партиите, записали се за участие в националния вот. Веднага ще ги дадем за проверка дали отговарят на условията на закона - всеки кандидат трябва да има навършени 21 години, да не изтърпява наказание лишаване от свобода, да не е под запрещение и да няма друго гражданство освен българско. Също така ще видим кой в колко листи е регистриран, тъй като не може един кандидат да бъде в две пропорционални листи, не може да се кандидатира от различни партии, не може да бъде едновременно и мажоритарен кандидат от партия, и независим. Ако някой е регистриран в нарушение на закона, тъй като районните комисии няма как го знаят, ще му бъде анулирана регистрацията, обясни Александров. Според него обикновено около 15-20 % от подписите в една подписка излизат нередовни заради допуснати грешки.

Facebook logo
Бъдете с нас и във