Банкеръ Daily

Новини

Цигани протестират пред френското посолство в София срещу продължаващото експулсиране на роми от Франция

Цигани и техни симпатизанти ще протестират на 18 септември между 13 и 14 часа пред посолството на Франция в България срещу продължаващото депортиране на роми от България и Румъния.
Чрез посланик Етиен дьо Понсен, протестиращите ще връчат писмо до президентa на Франция Никола Саркози, в което настояват страната незабавно да прекрати практиката на изгонване на граждани на Европейския съюз, избирани да бъдат експулсирани поради етническата си принадлежност. Протестиращите отбелязват, че българските роми са граждани на Европа като всички останали, и човешките и гражданските им права следва да бъдат уважавани от Франция по същия начин, по който са уважавани правата на френските граждани.
В писмото се иска още френското правителство да поднесе извиненията си на изгонените. “Българските роми не искат нищо повече от това да бъдат равнопоставени с другите граждани на Европа и да бъдат третирани на равна нога с тях. Човешкото достойнство е присъщо в еднаква степен на всички човешки същества и властите в страната Ви трябва да го зачитат – за нас, както и за всички други. Хората, които отиват във Франция, са подгонени от бедността в надежда за по-добър живот. Да си беден не е престъпление и не е основание за брутално лишаване на стотици хора от елементарните им човешки права”, се казва още в писмото.
Писмото е подписано от Фондация Рома, Пловдив; Организация Шам, Монтана; Амала - Р, Плевен; Фондация Напредък, Пазарджик; Център за публични политики и застъпничество; Ромска младежка организация; Студентско общество за развитие на междуетническия диалог; Организация Дром, Видин; Организация Нангле, Берковица; Организация Лозенец, Стара Загора; Романи бахт, София; Читалище Васил Левски, Кюстендил; и
Български хелзинкски комитет.

Facebook logo
Бъдете с нас и във