Банкеръ Daily

Новини

Чрез ВЕИ се източват пари от населението, твърдят от ДСБ

Вместо възобновяемите енергийни източници (ВЕИ) да бъдат фактор за повишаване на енергийната сигурност, те са метод за източване на парите от населението и безконтролно повишение на цените на тока. Това заяви на пресконференция зам.-председателят на ДСБ Димитър Бъчваров. Фотоволтаичните генератори продават на 8-9 пъти повече от средната, а енергията от вятър е 2 пъти по-висока, твърдят тъмносините.


Скъпият ток се дължат на Тройната коалиция, които осигурили безпрецедентни преференциални условия за високи фиксирани цени на инвеститорите във ВЕИ за цели 25 години. ГЕРБ успя да намали този срок на 20г., но цените останаха също толкова неизгодни като преди, коментира Бъчваров.


Според него близки до ГЕРБ фирми и хора са едни от най-облагодетелстваните в това отношение. bdquo;Основни производители на енергия от ВЕИ са Валентин Златев, Цветелина Бориславова, наследниците на империята bdquo;Мултигруп, посочи Бъчваров.


Според ДСБ управляващата партия насърчава олигарсите, като водят същинска война срещу дребните предприемачи в енергийния сектор. Поради тази причина от партията на Костов са подготвили промени в закона, според които присъединяването към мрежата на производители на енергия от ВЕИ вече трябва да става на конкурентен принцип между тях.


Освен това тъмносините предлагат да се премахне изключването на доставчиците от държавна регулация. Така ще може предварително договорените цени на електроенергията да се променя. Друго предложение на ДСБ предвижда да има равни правила за малките и големите предприемачи.


Един от начините да се реши проблемът с високите цени на тока според ДСБ е да се разположат фотоволтаици върху всички панелни блокове както в столицата, така и в цялата страна. bdquo;София има голям брой панелни блокове и голям проблем с тях е саниранетоrdquo;, обясни бившият общински съветник Грети Стефанова. Според нея това би могло да стане, ако се включат дългосрочни договори за разполагане на фотоволтаични системи върху плоските покриви на панелките и разходите за санирането да бъдат покрити от парите за разполагането на фотоволтаиците. Нейната идея е в процеса да участва общината и произвежданата енерегия от фотоволтаичните системи да се включва в общата система. Проектът е внесен в предишния Столиченобщински съвет, но към него не е проявен никакъв интерес, добави още Грети Стефанова.

Facebook logo
Бъдете с нас и във