Банкеръ Weekly

Новини

Човек на Путин е новият шеф на Централната банка на Русия

Руският президент Владимир Путин номинира бившия министър на икономиката Елвира Набиулина за управител на Централната банка в Русия. Тя ще поеме поста от настоящия гуверньор Сергей Игнатиев, който ще се пенсионира през юни в края на своя трети и последен мандат.


Кандидатурата на Набиулина беше одобрена от депутатите. Така тя се присъединява към малкия контингент от жени на върха на световните финанси. Той е ръководен от шефа на Международния валутен фонд Кристин Лагард и включва също управителите на централните банки на Южна Африка и Аржентина. Набиулина ще оглави руския трезор точно на време за срещата на Г-20 в Санкт Петербург през септември.


Новият гуверньор ще трябва да контролира сблъсъка между правителството и централната банка относно лихвените проценти. Руската икономика, оценявана на 2 трилиона долара, расте с най-слабите темпове от свиването през 2009-а година насам и правителството търси нови начини за стимулиране на икономическия растеж.


Според някои икономисти близостта на централния банкер до президента Путин поставя под риск независимостта на банката и може да окаже политическия натиск за провеждане на свободна парична политика.


Стойността на руската рубла падна след съобщението за новото назначение. Валутата достигна спад от 0.1 на сто спрямо долара.


Набиулина е настоящият икономически съветник на Путин и уважаван експерт с дългогодишен опит.

Facebook logo
Бъдете с нас и във