Банкеръ Daily

Новини

Чобанов: Това е един по-добър бюджет

Финансовият министър Петър Чобанов напусна пленарната зала доволен от приетия бюджет за следващата година. За пореден път той отбеляза, че бюджет 2014 е достатъчно гъвкав с определените в него буфери, което ще гарантира и икономически растеж.


Чобанов благодари на БСП и ДПС, които подкрепят бюджета, както и на останалите парламентарни групи за техните предложения и участието им в дискусиите.


Това е един по-добър бюджет; бюджет, насочен с грижа към хората; бюджет, който позволява ефективността на публичните разходи да бъде по-висока, тъй като избягва от практиката, наложила се през последните години, да се разхвърлят по малко ресурси на отделните министерства, така че те да усетят увеличение на бюджетите си, което не е непременно свързано с по-висока ефективност, каза финансист номер едно.


Той е категоричен, че бюджетът за догодина може да се определи както като социален, така и като бюджет, който рестартира икономиката и е насочен към ускоряването на икономическия растеж, тъй като без него страната не може бъде средносрочно и дългосрочно финансово стабилна.


Това и е бюджет, който се съобразява с развитието на икономиката, каза Чобанов. Той увери, че бюджет 2014 не пренебрегва фискалната стабилност, а напротив, в средносрочен период е предвидена фискална консолидация и намаление на дефицита до достигане на средносрочната цел, която си поставя.

Facebook logo
Бъдете с нас и във