Банкеръ Daily

Новини

Чобанов: Ще се вместим в дефицита

bdquo;Приходите ще бъдат изпълнени до степен, която ще позволи да се вместим в предначертания дефицит. Продължаваме усилията, ако има неизпълнение, то да бъде възможно по-малко.ldquo; Това заяви днес финансовият министър Петър Чобанов при откриването на семинар bdquo;Ролята на европейския семестърldquo; в Боровец.


bdquo;Мисля, че ще се справим в рамките на този дефицит от 2%, от гледна точка на това, че очакваме съживяване на икономиката. Не би трябвало този номинален критерий да ни е проблемldquo;, подчерта още министърът на финансите.


Фискалната дисциплина


bdquo;Ако изпаднем в хипотетична ситуация на една по-дълбока рецесия и криза, подобно числово номинално правило за бюджетен дефицит от 2% би могло да бъде ограничение, което да повлияе в негативна посока и да доведе до негативни икономически последици. Така Чобанов коментира фискалната политика на страната и поясни, че за момента не се предвижда промяна на това правило, завещано от неговия предшественик Симеон Дянков.


bdquo;Можем да твърдим, че фискалната стратегия е устойчива, когато е съобразена с икономическото развитие и се стреми към една консолидация при очаквания за по-благоприятно икономичекско развитиеldquo;, поясни Финансист №1. Според него критерият от 2% не може да даде положителни резултати, освен факта, че ограничава допълнителните апетити за разходи.


По въпроса за искането съфинансирането на инфраструктурните програми да бъде 50%, Чобанов изрази лично мнение, че това не трябва да се случва. Според него по този начин страната ни ще се лиши от възможността да провежда национална инвестиционна политика. ldquo;Това би изисквало един много голям ресурс и би ориентирало свободния национален ресурс само в тази посокаldquo;, допълни министърът.


Таксата от 20% за фотоволтаиците


bdquo;Всеки данък или такса е посегателство над нечий финансов ресурс, но в случая самият финансов резултат, който се реализира, позволява налагането на подобна такса. Не вярвам да бъдем санкционирани от ЕК. Има примери и от други европейски страниldquo;. Така Чобанов отговори на въпроса дали съществува опасност страната ни да бъде санкционирана от Европейската комисия, заради въвеждането на 20% такса върху оборота на слънчевите и вятърни централи.


Към момента парите ще се използват, съгласно това, което е разписано - те ще влязат в бюджета. bdquo;От там нататък, ако бъде измислен механизъм, чрез който те да се връщат в НЕК, би могъл да се приложи, но това ще изисква съответните нормативни промени. Към момента такъв механизъм не е разписанldquo;, допълни още финансовия министър.


nbsp;


Буферите в бюджета


bdquo;Всеки финансов министър би бил доволен да има буфери в бюджета. Това не означава директно и непреодолимо съмнение в числата, които сме заложили в бюджетната прогнозаldquo;, поясни Чобанов. bdquo;Заложихме и буфера от 5-процентното правило и ако добавим и буфера, който би се получил, ако се приеме и тази 20% такса мисля, че ще отговорим до голяма степен на основните опасения от опозицията, че приходите няма да се изпълнят с около 500 млн. лева. Ще имаме достътчно буфери да отговорим на подобен сценарии, без да вярваме в негоldquo;, подчерта министърът.


Хубавото е в бюджета за следващата година е, че имаме балансиран риск. Винаги го има опасението и затова трябва да се проявява фискален консерватизъм, че приходите могат да не се изпълнят. Това е нормално, икономическото развитие може да ни предложи различни сценарии, но има и фактори, които въздействат в посока на повече приходи. Като тази такса или очакванията в средата на следващата година да стартира bdquo;Южен потокldquo;. Имаме идеи за допълнителни големи инвестиционни проекти с частен характер, които биха могли да донесат допълнителни приходи.


Парите на партиите


По отношение на договореното намаляване на партиините субсидии с 10% между БСП и ДПС по време на семинара в Боровец, Чобанов коментира, че това е работа на партиите и те демонстрират желание те да бъдат намалени. Финансовият министър отрече, да е имало идея на Министерство на финансите субсидията да бъде намалена на 8 лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във