Банкеръ Daily

Новини

ЧЕЗ монтира шест нови метални платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда

ЧЕЗ монтира шест нови метални платформи за обезопасяване на щъркелови гнезда върху електрически стълбове в две населени места в Западна България, съобщиха от компанията. Съоръженията са инсталирани в столичния кв. „Бенковски” и с. Равно поле (общ. Елин Пелин). Сигналите за застрашените щъркелови гнезда са получени от Районната инспекция по околна среда и водите (РИОСВ) в. София и природозащитни организации.
Акциите по укрепване на щъркелови гнезда, построени върху електрически стълбове, са с дългогодишни традиции в електроразпределителната компания. Целта на инициативата е да се минимализира рискът от предизвикване на късо съединение в проводниците. Металните платформи предпазват гнездата и съответно щъркелите от евентуално запалване, а електроразпределителната мрежа – от възникване на аварийна ситуация. Техниката, използвана при акциите, позволява съхраняването на целостта на гнездата.
Действията на ЧЕЗ са съобразени изцяло с миграцията на птиците. Изолирането на гнездата чрез поставяне на изкуствени платформи се осъществява извън размножителния период на щъркелите - в периода септември - март.
„За съжаление щъркеловите гнезда, провиснали върху проводниците, са потенциална опасност както за електроразпределителната мрежа, така и за живота на самите птици. Затова компанията ни полага сериозни усилия за превенцията на подобни инциденти. Целта е да осигурим качествено захранване за нашите клиенти и същевременно да предпазим щъркелите”, каза Божидар Гатев, директор „Експлоатация и поддържане” в ЧЕЗ Разпределение България.
Практика напоследък е голите проводници да бъдат подменяни с изолирани. Това осигурява безопасна работа на съоръженията, предпазване от аварии и защита на живота на птиците.
За последните четири години ЧЕЗ е инсталирала общо 547 метални платформи. Други над 800 гнезда се намират под постоянно наблюдение и в случай на необходимост ще бъдат предприети нужните мерки за обезопасяването им. За да гарантира навременна реакция, компанията си сътрудничи с Българското дружество за защита на птиците (БДЗП).

Facebook logo
Бъдете с нас и във