Банкеръ Daily

Новини

Четиримата, манипулирали електромери, остават в ареста

Специализираният наказателен съд остави в ареста четиримата участници в организираната престъпна група за манипулиране на електромери, това съобщи Специализираната прокуратура.


Валери Стойков е обвинен за ръководител на групата, а Атанас Ласонов, Мирослав Петров и Севдалин Петрунов - за участници.


Трима от тях са служители на bdquo;ЧЕЗ Разпределение ndash; Българияldquo; АД на длъжност bdquo;отчетникldquo;. Севдалин Петрунов е бивш техен колега. Стойков и Петрунов бяха задържани на 15 септември в момент на манипулиране на електромери на столична фирма при специализирана операция на Главна дирекция bdquo;Национална полицияldquo; под ръководството и надзора на Специализираната прокуратура. Установява се дали в организираната престъпна група са участвали и други служители на енергоразпределителното дружество.


При претърсвания в жилищата на участниците в групата са иззети около 200 оборотни електромера, за част които е установено, че са били откраднати.


Намерени са и фалшиви стикери и пломби, както и тефтери, в които са отразявани датите на манипулациите и показанията на измервателните уреди.


На базата на данните от тефтерите са били определяни bdquo;хонораритеldquo; на групата от фирмите, в т.ч. с начислено ДДС. bdquo;Услугатаldquo; е предлагана и извършвана срещу процент (около 30 на сто) от незаконно спестените средства за реално изразходвания ток.


Участниците в престъпната структура са използвали различни техники на манипулиране на уредите за отчитане в зависимост от вида им.


При статичните електромери най-често те са подменяли вътрешната памет на реално регистрираните електромери с паметта на някой от оборотните електромери, който е сочел bdquo;подходящиldquo; показания. Манипулацията е извършвана малко след месечното отчитане на разхода, а дни преди новия отчет оригиналната памет на уредите е била връщана обратно. Така е отчитано потребление едва за няколко дни в месеца.


Над 30 са установените до момента фирми, възползвали се от предлаганата от групата bdquo;услугаldquo;. Експертизи са установили безспорно че електромерите са били манипулирани, като по част от тях са открити и дактилоскопни следи на част от обвинените. Установяват се и нови фирми, ползвали bdquo;намалениетоldquo; ndash; предимно магазини, заведения и малки производствени цехове.


Според събраните доказателства групата е действала от декември 2011 година.


Установява се размерът на нанесените от нея щети на bdquo;ЧЕЗ Разпределение ndash; Българияldquo; АД и на държавата, която има участие в собствеността на компанията, както и от дължими данъци.

Facebook logo
Бъдете с нас и във