Банкеръ Daily

Новини

Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е разбита на връх Бузлуджа

На 30 юли 1868 г. четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е разбита от османски редовни войски на връх Бузлуджа.


Четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа е формирана през 1868 г. в Румъния и влязла в подвластните на Османската империя български земи в опит за вдигане на общонародно въстание. Тя е съставена от двете отделни чети на българските хайдути Хаджи Димитър и Стефан Караджа.


Четата преминава Дунава през нощта на 6 срещу 7 юли 1868 г. и навлиза в България. Преминаването на Дунава се осъществява край село Вардим, при местността Янково гърло, недалеч от устието на р. Янтра. Тъй като още при дебаркирането са забелязани от турски патрул, войводите провеждат военен съвет, на който е решено да не се обявява въстание, а да се прекъсне телеграфа между Русе и Свищов и възможно най-бързо да се достигне Балкана. След това четата се оправя към с.Сяръ Яр, където престоява известно време и се снабдява с коне и каруци.


След няколкодневни битки с редовна войста и башибузук на 13 юли четата достига до с. Дебел дял, западно от Габрово, където оставят ранените. Останалите успяват да достигнат Стара планина, като група от 14-15 човека изостава и се отделя.


Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 г. стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни турски части в състав около 700 човека. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в яростния бой е убит и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници правят опит да пробият кордона на турските войски, но от тях се измъкват само четири човека. Войводата Стефан Караджа пък умира на 31 юли от раните си в затвора.

Facebook logo
Бъдете с нас и във