Банкеръ Daily

Новини

Черноморската банка за търговия и развитие представя проекта си на Стратегия за България до 2014 година

Черноморската банка за търговия и развитие ще представи на 10 март в Министерството на финансите проекта си на Стратегия за България до 2014 г. в рамките на двудневна работна визита у нас на делегация от кредитната институция. Заместник-министърът на финансите Боряна Пенчева, която е управител за България в ЧБТР, ще приеме делегацията на регионалната финансова институция, водена от президента на банката Андрей Кондаков.
Черноморската банка е международна финансова институция на държавите-участнички в Организацията за Черноморско икономическо сътрудничество (ЧИС). Банката е основана през 1997 г. от Албания, Армения, Азербайджан, България, Грузия, Гърция, Молдова, Румъния, Русия, Турция и Украйна. България е съучредител на финансовата институция. ЧБТР е създадена с цел да подпомага икономическото развитие на страните от региона и да финансира и насърчава изпълнението на регионални проекти от държавния и частния сектор.
Банката предоставя преимуществено финансиране на регионални проекти, корпоративни заеми и краткосрочно търговско финансиране на предприятия от държавния и частния сектор на държавите-членки. Банката предоставя кредитиране при пазарни условия с фокус върху финансирането на приоритетни сектори като енергетиката, индустрията и насърчаване на малкия и средния бизнес. До момента Банката е одобрила 225 транзакции в държавите-членки на стойност 2.2 млрд. евро, от които 24 за България на стойност 211 млн. евро. Това представлява 9.8% дял в портфейла на финансовата институция.

Facebook logo
Бъдете с нас и във