Банкеръ Daily

Новини

Център за профилактика и ранна диагностика на рак на шийката на матката откри Токуда Болница София

Център за профилактика и ранна диагностика на рак на шийката на матката откри Токуда Болница София днес. В него ще се извършва цялостен скрининг на гинекологичното здраве на пациентките по установения златен стандарт в медицинската практика, който включва преглед от специалист, цитонамазка, колпоскопия, тестване за носителство на човешки папилома вирус (HPV), ваксинация, лечение при установено заболяване, продължително проследяване. Записването ще се извършва на телефон: 02/403 4000.
Новата структура разполага с високотехнологична апаратура, като методът за изследване и типизиране на щамовете на HPV е единственият одобрен от Световната здравна организация тест за скрининг, който е в състояние да открие ДНК на вируса и с максимална точност да докаже наличието или отсъствието му в клетките на маточната шийка.
Центърът е създаден според японската практика за профилактика на рака на шийката на матката, благодарение на която от години не е регистриран случай на починала жена в следствие на злокачественото заболяване, съобщи д-р Елизабет Трайкова, медицински директор на ДКЦ Токуда. Тя подчерта, че успехите на японската система в областта на женското здраве се дължат на задължителните профилактични прегледи при гинеколог два пъти в годината.
Консултант на центъра е изтъкнатият онкогинеколог проф. Илко Карагьозов – автор на първата научна разработка за патогенността на HPV , който въвежда колпоскопския метод на диагностика в България. Той изтъкна, че ракът на маточната шийка е напълно предотвратим и 100% лечим при навременно диагностициране.
Всеки ден три българки се разболяват, а една умира от рак на шийката на матката. 40% от жените у нас, при които се установява рак на шийката на матката са в късен стадий и с лоша прогноза. При ранно установяване шансовете за излекуване на пациентките са значително по-високи, а възможната защита срещу заболяването са редовните профилактични прегледи и ваксинацията.
Създаден е преференциален пакет за цялостна диагностика на жените, който включва преглед от гинеколог, цитология, колпоскопия и HPV тест. Желаещите могат да се записват тел: 02/403 4000.

Facebook logo
Бъдете с нас и във