Банкеръ Weekly

Новини

Централната банка на Япония прие радикална промяна на паричната политика

Централната банка на Япония шокира пазарите днес с обявената радикална промяна на своите политики и с приемането на новия пакет от стимули, насочен към възстановяване на растежа и край на почти две десетилетия дефлация.


Решението се приема като ясен сигнал от новия гуверньор Харухико Курода, че той е готов да налее сериозни парични стимули в икономиката, за да постигне желаната инфлация от 2% през следващите две години.


За да постигне целта си, Централната банка ще увеличи изкупуването на активи и ще удвои японските правителствени облигации, и търгуваните на борсата фондове за две години. По този начин се очаква увеличение от 50 трл. йени на година (520 млрд. долара). Това се равнява на близо 10% от годишния брутен вътрешен продукт на Япония и има за цел да насърчи кредитирането на домакинствата и бизнеса и да понижи лихвените проценти.


Курода многократно е посочвал, че ще направи всичко необходимо за стимулирането на растежа в страната, а увеличаването на паричното предлагане се очаква да предизвика инфлация.


Според експертите ниските цени карат населението да отлага покупките си, а бизнесът избягва сериозни инвестиции, заради опасения за бъдещето на страната.


След новината от централната банка йената поевтиня спрямо щатския долар, докато японският борсов индекс Nikkei 225 поскъпна с 2.2% - знак, че пазарите реагират позитивно на стимулите.

Facebook logo
Бъдете с нас и във