Банкеръ Daily

Новини

ЦЕНТРАЛНАТА БАНЯ СТАВА SPA-КОМПЛЕКС

Процедурата за обявяване на концесия за Централна баня в София получи зелена светлина от Столичния общински съвет (СОС) в четвъртък (12 юни). Всички 53-ма общинари, присъстващи на заседанието, подкрепиха предложението на кмета Бойко Борисов обектът да бъде даден за стопанисване на частник, избран чрез конкурс. Така на бъдещия концесионер ще бъдат предоставени 5.6 хил кв. м. разгъната застроена площ, върху която той ще трябва да изгради и поддържа за своя сметка лечебен спа-център. Според кметската администрация по този начин един от най-ценните архитектурни паметници на столицата щял да се запази от разруха, без да се налага общината да отделя средства за това. Даже напротив - щели да се реализират допълнителни приходи.
Първоначалното предложение, което предвиждаше концесията да бъде за 25 г., а минималното годишно възнаграждение за общината - 400 хил. лв., обаче предизвика бурни дебати в местния парламент. Стефан Кисьов от СДС коментира, че концесия за такъв период много прилича на ползването на местата в гробищата, което е за вечни времена. Колегата му от ДСБ Ивайло Йонков пък каза, че благодарение на ниския наем победителят в конкурса щял да бъде монополист при предлагането на спа-услуги в града. Други общинари пресметнаха още, че при такава концесионна такса месечният наем на квадратен метър ще бъде в пъти по-нисък от сегашните пазарни цени в този централен район. Изненадващо, кметът Борисов с лекота прие тези критики, тъй като не можело печалбата от имота на пъпа на София да изтича в реката.
В крайна сметка столичните управници решиха банята да бъде отдадена на концесия за срок от 20 години, а победителят да плаща по 750 хил. лв. на година. Освен това при проектирането на спа-центъра концесионерът няма да може да променя параметрите на сградата и ще трябва да запази както външния й вид, така и разположението на помещенията в нея. Въпреки това проектът предвижда в нея да има поне три ресторанта.
Според предварителните изчисления за всички укрепителни и реставрационни дейности на Централната минерална баня новият стопанин ще трябва да похарчи най-малко 6 млн. лева.

Facebook logo
Бъдете с нас и във