Банкеръ Weekly

Новини

Централна и Източна Европа с по-добър растеж през 2013г, според УниКредит

Централна и Източна Европа ще отчете по-добър растеж през тази година в сравнение с 2012 г. Това е един от основните изводи в последния тримесечен анализ за страните от региона, подготвен от отдел bdquo;Икономически и финансови проучванияldquo; на УниКредит. Икономистите на банката отбелязват, че ще е нужно известно време да се преодолеят проблемите от кризата и забавения растеж в рамките на европейския икономически и паричен съюз.


Икономистите прогнозират ръст на БВП от 2.9% за Централна и Източна Европа през 2013 г. и 3.4% през 2014 г. За изминалата година очакванията са регионът да се отчете с 2.5% повишение на икономиката.


Прогнозите са в съответствие с очакванията на Германия и на Евросъюза за достигане на най-ниските нива на растеж на икономиката през четвъртото тримесечие на 2012 г. През първото тримесечие на новата година анализаторите очакват ръстът на БВП да бъде 0.5%, а през второто ndash; 0.2%.


За разлика от началото на миналата година страните от ЦИЕ започват 2013 г. с много по-малко финансово напрежение и не толкова строга парична политика в повечето страни в региона. С времето това трябва да бъде основата на подобрено представяне по отношение на ръста. Към края на 2011 г. Полша и Турция се стремяха да защитят валутите си от допълнително обезценяване, а в Турция, Унгария, Полша, Русия и Сърбия стойностите рязко се покачиха или през 2011 или през 2012 г. През втората половина на 2012 г. дори някои от най-слабите от макроикономическа гледна точка страни в ЦИЕ ndash; с изключение на Украйна ndash; имаха валутна стабилност, а лихвените проценти вече спаднаха и в някои страни ще продължат да спадат. Индексите на паричния пазар в много страни в региона още веднъж достигнаха най-ниските си стойности.

Facebook logo
Бъдете с нас и във